Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Gemeente Woensdrecht deelt selectieve vallen uit voor de Aziatische hoornaar

Door: José van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht deelt selectieve vallen uit om jonge koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. De opmars van de Aziatische hoornaar, een grote wesp die sinds kort in Nederland is, gaat namelijk erg snel en de eerste koninginnen van de hoornaar kunnen op dit moment al uitvliegen.

De opmars van de Aziatische hoornaar is erg, omdat hij veel insecten eet die zorgen voor de bestuiving van gewassen. Daarnaast is het voor de mens gevaarlijk als je (per ongeluk) een nest verstoort. In de periode tot eind mei worden de jonge koninginnen die overwinterd hebben wakker. Nadat ze aangesterkt zijn, bouwen zij een eerste nestje. Dit is bij de start zo groot als een pingpongbal en kan in juli uitgegroeid zijn tot de omvang van een voetbal. Daarna gaat het volkje hoog in een boom een nog groter nest bouwen, dit nest kan zo groot worden als een skippybal. De gemeente Woensdrecht is actief betrokken bij het opsporen van deze koninginnen en de nesten. Graag willen ze inwoners ook de gelegenheid geven om mee te werken aan het voorkomen van een te snelle groei van het aantal Aziatische hoornaars in de gemeente. Wilt u hierbij helpen door een valletje voor de jonge koninginnen in uw tuin te plaatsen? U ontvangt tevens de bijhorende lokstof. Aanmelden kan via: https://forms.office.com/e/bNAfP6CYdS.. Volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal zorgen we met deze selectieve vallen er samen voor dat er minder nesten gebouwd gaan worden en dat we de biodiversiteit in onze gemeente beschermen.

Ziet u een Aziatische hoornaar? Meld het dan met duidelijke foto’s van het insect of het nest op www.waarneming.nl. Deze website wordt dagelijks gecontroleerd door experts en vrijwilligers die de meldingen controleren en actie ondernemen. Meldingen van een nest worden doorgestuurd naar een bestrijder die ingehuurd wordt door de Provincie Noord-Brabant.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief