Afbeelding

IKC Rijsbergen krijgt eigentijds gezicht

Algemeen

RIJSBERGEN - Tijdens een inloopavond in de aula van basisschool Sint Bavo in Rijsbergen is dinsdag het voorlopige ontwerp voor het gebouw van het Integraal Kindcentrum Rijsbergen (IKC) gepresenteerd. De vele belangstellenden werden daarnaast bijgepraat over de ontwikkelingen rond het IKC.

Het voorlopige ontwerp werd gepresenteerd door De Architectengroep Tilburg (DAT) die na een Europese aanbestedingsprocedure voor het projectontwerp als winnaar uit de bus kwam. “Aan de hand van een portfolio heeft het bureau destijds een eerste visie gepresenteerd,” vertelt wethouder Jan Aarts. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het uiteindelijke ontwerp naar ieders tevredenheid zal zijn. Het nu gepresenteerde ontwerp is nog een voorlopig ontwerp. Met de reacties hierop zal straks een definitief ontwerp worden aangeboden, dat vervolgens door de stuurgroep zal worden vastgelegd. Naar verwachting zal dit binnen enkele maanden het geval zijn.”

Samenwerking

In juli van dit jaar sloten de gemeente Zundert en Stichting Katholiek Onderwijs Rijsbergen (SKOR) een samenwerkingsovereenkomst waarin staat beschreven dat de gemeente het bouwheerschap en de financiering van het IKC op zich neemt en de exploitatie, het beheer en het onderhoud van het IKC, is weggelegd bij de SKOR. De samenwerkingsovereenkomst biedt voor het IKC een solide basis voor de toekomst.

Nieuwbouw

Het oudste gedeelte van het huidige schoolgebouw van basisschool Sint Bavo dateert uit 1921. In de jaren 1953, 1973,1980 en 1991 hebben diverse aanpassingen en uitbreidingen aan het pand plaatsgevonden. De huidige indeling van de school echter beperkt de mogelijkheden om het onderwijs in te richten naar de eisen van deze tijd en die van de toekomst. De staat waarin de school zich bevindt, ontwikkelingen binnen het onderwijs en de relatief hoge kosten van renovatie, maken dat renovatie geen optie was. In overleg besloten de Gemeente Zundert en de Stichting Katholiek Onderwijs Rijsbergen (SKOR) dan ook te kiezen voor volledige nieuwbouw. Het gebouw komt op de plaats van de huidige Sint Bavo basisschool te staan.

Afronding

De verhuizing van de school naar de tijdelijke locatie, de Nieuwe Akker 22 in Rijsbergen, staat gepland voor het eerste kwartaal van 2016. De aanbestedingsfase voor de tijdelijke huisvesting nadert volgens wethouder Jan Aarts het moment van afronding. “Binnen de aanbestedingsregels zijn we reed met een aanbieder in gesprek,” meldt hij. In mei 2014 stelde de gemeenteraad van Zundert een krediet van zo’n vijf miljoen euro beschikbaar voor het IKC. “Voor de realisatie van het IKC zelf is 4,7 miljoen euro uitgetrokken,” legt wethouder Piet Utens uit. “Daarnaast is met de tijdelijke huisvesting van basisschool Sint Bavo een bedrag van vijf ton gemoeid. Rest nog een boekwaardeverlies van drie ton, maar we gaan er uiteindelijk een prachtige accommodatie voor terugkrijgen.” In januari 2015 volgde het college van Zundert met het vaststellen van het projectplan waarna de aanbestedingsprocedure van de ontwerper van start kon gaan. ARTIST IMPRESSION DE ARCHITECTENGROEP TILBURG

IKC Rijsbergen

Kinderen leren altijd en overal. Een IKC gaat uit van de principes van een doorgaande en brede ontwikkeling van kinderen. Instellingen die deze ontwikkeling met hun aanbod mede ondersteunen, passen bij uitstek binnen een IKC. Naast basisschool Sint Bavo hebben straks bijvoorbeeld ook het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), logopedie, fysiotherapie, consultatiebureau, kinderopvang van 0-4 jaar en voor-, tussen- en naschoolse opvang van basisscholieren onderdak in het IKC Rijsbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief