Afbeelding
Foto: Charles Luijten

Goede belangstelling bij herdenking drama Vloeiweide

Door: Ruud Smolders Algemeen

RIJSBERGEN - Zondag was op de vloeiweide de jaarlijkse herdenking van het oorlogsdrama dat zich daar in de vroege morgen van 4 oktober 1944 afspeelde.

De belangstelling ter plekke bij het monument viel goed te noemen. Andersom was het in de kerk die zondagmorgen. “Triest dat dit in een katholiek dorp als Rijsbergen voorvalt terwijl er in de wereld nog steeds oorlog is”, liet iemand horen die niet met naam genoemd wil worden.. De plechtigheid begon zondagmorgen om half elf met een eucharistieviering in de St. Bavokerk muzikaal opgeluisterd met enkele hymnen door harmonie St. Cecilia. Aan het einde van de dienst een geweldig applaus te wachten stond Voor elk gevallen slachtoffer werd bij het noemen van diens naam een waxinelichtje aangestoken. Het ging hierbij om zeventien slachtoffers De bezoekers spraken na afloop van een erg mooie kerkelijke viering waarin pastoor Hans van Geel voorging.

Dodenappel

Om twaalf uur was er een Stille Tocht van af de Hellegatweg naar het monument. Diverse kransen werden op de gedenkplaats gelegd. Hierna was het dodenappel met de namen van alle slachtoffers. Ter plekke lieten bij de overval door een Duitse commandogroep vier gezinsleden van het boswachtersgezin Neefs het leven alsmede vijf personen van de verzetsgroep. Daags na de overval werden de acht in gevangen genomen verzetsstrijden in het Mastbos onder Breda gefuseerd. 

Zang/muziek

Het geheel werd zoals gebruikelijk omlijst door St. Bavokerkkoor Voluntate en werd de Last Post geblazen door Gijs van Kuijck van harmonie St. Cecilia. De herdenking werd ook deze keer verrijkt met een vertegenwoordiging van het Veteranenkorps gemeente Zundert en zij van de Bond van Wapenbroeders. Besloten werd met het zingen van vaderlands volkslied Wilhelmus. Theo Rombouts van het Vloeiweide comité kan met de zijne, waaronder de verkeer vrijwilligers, op het verloop van de herdenking met grote tevredenheid terugzien.

Tekst door: Charles LuijtenBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief