Voor recreatieve lopers moet de Bavoloop nog toegankelijker worden.
Voor recreatieve lopers moet de Bavoloop nog toegankelijker worden. Foto: Marieke Hanegraaf

Bavoloop Rijsbergen slaat nieuwe weg in

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Stichting Bavoloop Rijsbergen neemt dit jaar afscheid van de Bavoloop ‘oude stijl’. Zo verhuist het evenement van de zaterdagavond naar de zondagmiddag, komt er een nieuw parcours en wordt er eerst en vooral ingezet op het vergroten van de toegankelijkheid van het evenement voor de recreatieve loper.

In het Latijn is er een mooie spreuk voor: tempora mutantur, nos et mutamur in illis. Vrij vertaald: de tijden veranderen, en wij veranderen met hen. Dat de tijden veranderen, is uiteraard ook Stichting Bavoloop Rijsbergen niet ontgaan. Zo blijkt het voor loopevenementen steeds moeilijker om vooral recreatieve lopers enthousiast te maken voor deelname. Bij de Bavoloop Rijsbergen, die vorig jaar haar 33ste editie beleefde, vertaalt zich dat in harde cijfers. Waar het evenement tot zo’n tien jaar terug nog 700 tot 800 deelnemers wist te trekken, is dat aantal de voorbije jaren teruggelopen tot zo’n 300 à 400 deelnemers.

Toegankelijkheid

Hoog tijd om het eigen evenement eens goed tegen het licht te houden, zo vond het bestuur van Stichting Bavoloop Rijsbergen. “Al vóór de coronapandemie bemerkten we dat het enthousiasme voor de Bavoloop terugliep,” aldus voorzitter René van Overveld. “Dat heeft ons doen besluiten om veranderingen door te voeren die ervoor moeten zorgen dat de toegankelijkheid van de Bavoloop voor de recreatieve loper groter wordt. De eerste dertig jaar stond het sportieve element bij de Bavoloop centraal. Dat zorgde voor de komst van professionele lopers en heel snelle tijden. Wij hebben echter het idee dat dit de recreatieve lopers van vandaag wat afschrikt en dat deze daarom wegblijven. In combinatie met een hoge amusementswaarde willen we de Bavoloop voor deze groep eenvoudigweg toegankelijker maken.”

Zondagmiddag

Een van de belangrijkste wijzigingen is de verplaatsing van de Bavoloop van de zaterdagavond naar de zondagmiddag, dit jaar op 18 juni. Van Verveld: “Wij denken dat voor veel potentiële deelnemers de zondagmiddag wat gemakkelijker met de Bavoloop is in te vullen dan de zaterdagavond. Zeker in combinatie met het gezellige Zomerweekend Rijsbergen, waarvoor met de plaatselijke horeca en met de Rijsbergse kermis op het Kennedyplein wordt samengewerkt. Dat geeft reuring en extra amusementswaarde in het centrum van Rijsbergen. Het kan de Bavoloop Rijsbergen beslist een nieuwe impuls geven.”

Parcours

Een andere belangrijke wijziging is volgens hem de realisatie van een geheel nieuw parcours, gericht op de recreatieve loper. “Dat betekent dat we afstappen van het gecertificeerde parcours en de vaste rondjes door het dorp, al vinden finish en huldiging natuurlijk wel in het centrum plaats. Het echte wedstrijdelement wordt dus op een lager pitje gezet, de afstanden op de 5 km en 10 km worden meer ingericht voor de recreatieve lopers. Hoe dat parcours er precies uit gaat zien, hopen we over een maand duidelijk te hebben. Er zijn al wel wat ideetjes. Misschien nemen we in het programma nog een Vaderdagloopje op, want op 18 juni is het immers Vaderdag. Hoe leuk is dat? Vader en kind die samen iets sportiefs ondernemen, om daarna nog even samen een drankje te doen. De Kinderloop en Rollatorloop blijven overigens vast onderdeel van het programma.”

Aandacht

René van Overveld heeft er alle vertrouwen in dat de nu aangekondigde wijzigingen straks hun vruchten gaan afwerpen. Een toename van het aantal deelnemers lijkt reëel. “Als je zo eens om je heen kijkt, is iedereen wel bezig met fit blijven. In het weekend kom ik overal heel veel hardlopers tegen. Hopelijk trekt de toegankelijkere Bavoloop 2.0 veel recreanten over de streep. We gaan terug naar de basis, waar zij bij de Bavoloop de aandacht krijgen die zij verdienen.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief