Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Eigenaar Fort Oranje blijft onpartijdigheid rechter betwisten

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Bij de Bredase rechtbank is vrijdag het wrakingsverzoek behandeld van Fort Oranje-eigenaar Cees Engel en zijn juridisch adviseur Jeroen Pols. Zij betichten politierechter Marcel van de Wetering van partijdigheid. De politierechter is de behandelend rechter in een strafzaak over het ongeoorloofd betreden van de Rijsbergse camping door Engel en Pols op 3 december vorig jaar.

Wraking. Het is voor eigenaar Cees Engel en zijn juridisch adviseur Jeroen Pols van camping Fort Oranje in Rijsbergen een beproefd recept in de rechtszaken waarin zij een rol spelen. Tijdens de zitting afgelopen maand wraakten zij de politierechter in Breda in genoemde strafzaak. In de ogen van Engel en Pols wekt de rechter namelijk in ieder geval de schijn van partijdigheid. Dat laatste heeft alles te maken met een eerder gehouden besloten bijeenkomst die de Bredase rechtbank in 2017 hield voor rechters en de Taskforce Brabant-Zeeland. Leny Poppe-de Looff, als burgemeester van Zundert deel uitmakend de Taskforce, kondigde twee dagen later aan dat zij Fort Oranje ging sluiten. De nu gewraakte politierechter in Breda is bij genoemde bijeenkomst aanwezig geweest, zo stellen Engel en Pols.

Gebiedsverbod

Inzet nu is dus het al dan niet geoorloofd betreden van de camping op 3 december vorig jaar, met als gevolg de arrestatie van Engel en Pols, nadat de rechter een gebiedsverbod had geschorst omdat de Gemeente Zundert het verbod niet goed had gemotiveerd. Tijdens de zitting van afgelopen maand stelde de officier van justitie dat dit echter niet mag worden gezien als een vrijbrief om het terrein te betreden. Wat de officier betreft staat de Gemeente Zundert in haar gelijk om Engel en Pols privaatrechtelijk de toegang ontzeggen, en dus eiste hij toen een boete van 300 euro. De verdachten zijn echter van mening dat zij wél het recht hebben om Fort Oranje te betreden.

Onafhankelijkheid

Tijdens de zitting van de wrakingskamer vrijdag brak de officier van justitie een lans voor politierechter Van de Wetering. Laatstgenoemde zou zijn onafhankelijkheid juist hebben benadrukt door zich tijdens de zitting in juni op geen enkele manier te hebben uitgelaten over de arrestatie van Engel en Pols in december vorig jaar. De wrakingskamer doet binnen twee weken uitspraak over het wrakingsverzoek. Mocht hierop negatief worden gereageerd, dan stapt hij naar het Europese Hof in Brussel, zo heeft Engel reeds aangekondigd.

Procedure

In mei van dit jaar spanden Engel en Pols het duo reeds een procedure aan bij de rechtbank Den Haag. De eigenaren van Fort Oranje eisten hierbij dat de rechtbank in Breda het beroep tegen de sluiting van hun camping overdraagt aan de rechtbank Utrecht. De eigenaren van het recreatiepark in Rijsbergen verdenken de Bredase rechtbank eveneens van partijdigheid. Ook hierbij baseren zij zich op eerder genoemde besloten bijeenkomst die de Bredase rechtbank hield voor rechters en de Taskforce Brabant-Zeeland. Die zaak loopt nog.

Sluiting

Toen de Gemeente Zundert op 23 juni 2017 het beheer van de Rijsbergse camping Fort Oranje overnam, was het haar direct duidelijk dat de erbarmelijke leefomstandigheden en de veiligheidssituatie op de camping noodzaakten tot actie. Samen met de hulpdiensten werd toen besloten tot sluiting van de camping. Bewoners moesten op zoek naar andere woonruimte. Vanaf dat moment is gefaseerd gewerkt aan het verplaatsen van de bewoners. De gemeente Zundert vangt op dit moment op het voormalig AZC, de Kloostertuin, in 28 woonunits mensen op uit Fort Oranje.

Kosten

Nu de camping leeg is, is de Gemeente Zundert bezig met de toekomst van het terrein, zonder dat zij hierover concrete uitspraken wil doen. Wel heeft de Gemeente Zundert al meerdere malen duidelijk gemaakt dat de tot nu toe gemaakte kosten zullen worden verhaald op campingeigenaar Cees Engel. Alleen vorig jaar al is de Gemeente Zundert ruim 3,6 miljoen euro kwijt geweest aan beheer, ontruiming en beveiliging van camping Fort Oranje in Rijsbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief