Afbeelding
Foto: Drukkerij Museum

Houten drukpers uit 1760 naar Drukkerij Museum in Etten-Leur

Door: Advertorial Algemeen

ETTEN-LEUR - Het Nederlands Drukkerij Museum uit Etten-Leur is in het bezit gekomen van een unieke houten drukpers uit 1760. Het betreft een prachtig en uniek exemplaar en, zover bekend, enig in West-Europa in deze goede staat en mooie uitvoering, onder andere door prachtig houtsnijwerk. De drukpers is volledig in tact en er kan nog steeds mee op gedrukt worden.

Het museum werd tijdens de lockdown benaderd door het Noordbrabants Museum met de vraag of er interesse was om de drukpers in bruikleen te nemen gedurende een lange periode.

Omdat het een mooi en nog compleet exemplaar betreft, wat niet in een depot mag verdwijnen, is gekozen om de drukpers naar Etten-Leur te halen en het “de blikvanger” te maken van de drukkerszaal, waar hij nu staat te pronken. Hij valt op door zijn houtsnijwerk en robuustheid. De bouwers van deze pers hebben er een kunstwerk van gemaakt.

In de spotlights

Door enthousiaste vrijwilligers van het museum is de drukpers eerst ontmanteld in ’s-Hertogenbosch en weer opgebouwd in Etten-Leur op een speciaal hiervoor vrijgemaakte plaats, waar hij letterlijk “in de spotlights” staat.

Drukkerij Palier

De pers was in de 18e eeuw eigendom van drukkerij Hendrik Palier en zn., een geslacht van uitgevers en boekdrukkers. Hendrik Palier (1737-1796) was actief in de patriottenbeweging en diverse pamfletten en geschriften zijn dan ook gedrukt op deze drukpers. De drukkerij was gevestigd op de Markt te ’s-Hertogenbosch.

Zaalonderwerp

Gedurende de laatste 5 jaar werd de drukpers geëxposeerd in het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch, maar werd na verandering van zaalonderwerp en de daaraan gekoppelde verbouwing overbodig. En nu dus te zien in het Nederlands Drukkerij Museum, met dank aan grote broer Noordbrabants Museum!

Overzichtstentoonstelling Jan Kruis 

Op de bovenverdieping is de overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Jan Kruis te bewonderen met louter origineel materiaal. De tentoonstelling laat op chronologische wijze het gehele oeuvre van deze veelzijdige striptekenaar zien. Met goedkeuring van Stichting Jan Kruis Collectie is deze unieke tentoonstelling verlengd tot 1 oktober.

‘Bekijk het gehele oeuvre’

Informatie

Het Nederlands Drukkerij Museum is te vinden aan de Leeuwerik 8 in Etten-Leur. Het museum is geopend op dinsdag- t/m vrijdagmiddag en op elke 1e en 3e zondag van de maand, telkens van 13.00 uur tot 16.30 uur.[n]

Extra zondagopeningen zijn er op 6 en 20 juni (en elke dinsdag- t/m vrijdagmiddag) van 13.00 tot 16.30 uur. Let op: het museum bezoeken kan alleen met een reservering vooraf via mail: rondleiding@nederlandsdrukkerijmuseum.eu of telefonisch: 076-5034826Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief