Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Inge van Rijsbergen geroemd voor inzet beeldende kunst

Door: Tom Rietveld Algemeen

HEIJNINGEN - Op Fort Sabina ontving Inge van Rijsbergen zaterdagmiddag de Gouden K erespeld van Stichting Kunstweek. Deze speld wordt ieder jaar slechts aan 10 personen uitgereikt. De gemeente Moerdijk heeft Inge voorgedragen voor de speld en laat weten dat ze al vele jaren actief in de beeldende kunst in de regio West-Brabant. 

Wethouder Bennie Blom “Een eervolle onderscheiding voor haar uitzonderlijke prestaties, die zij levert aan het zichtbaar maken van beeldende kunst in de gemeente Moerdijk. Des te eervoller is het dat aan Inge een Gouden K is toegekend vanuit de jury en de bestuursleden van Stichting Kunstweek. Inge is al vele jaren actief in de beeldende kunst in de regio West-Brabant. Zij is zelf actief beeldend kunstenaar, maar zet zich ook al vele jaren met gedrevenheid in en enthousiasme in voor het promoten van beeldende kunst. Zij heeft een belangrijke rol als organisator en verbinder, onder meer bij de Kunst- en Monumentenroute. Deze route trekt ook buiten de gemeente vele bezoekers. Het aantal kunstenaars is fors uitgebreid, de kwaliteit blijft uitstekend. Veel eigenaren van monumenten in alle hoeken van de gemeente doen inmiddels ook mee. In 2022 vond de 17de editie plaats. Inge is zeer actief om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Daarnaast is ze ambassadeur van het project kunst op school in de gemeente Moerdijk”.

Wethouder Bennie Blom vervolgt: “De gemeente Moerdijk heeft Inge van Rijsbergen voorgedragen bij Stichting Kunstweek om in aanmerking te komen voor de Gouden K. De Gouden K wordt jaarlijks aan slechts tien personen toegekend in het land. Door het zeer grote aantal voordrachten bij Stichting Kunstweek dit jaar, lag de lat bijzonder hoog. Des te eervoller is het dat aan Inge een Gouden K is toegekend vanuit de jury en de bestuursleden van Stichting Kunstweek. We kiezen voor de uitreiking voor Fort Sabina, omdat Inge daar al meerdere malen heeft geëxposeerd. Ook heeft zij het indrukwekkende levensgrote monument gemaakt van kippengaas. ter nagedachtenis aan soldaat Walter Verness.”

Na een opleiding en werkzaam leven in de mode heeft zij op enig moment de stap genomen om zich als beeldend kunstenaar (verder) te ontwikkelen. Zij werkt veelal met textiel maar mag dat graag combineren met schilderen en boetseren. Daarbij werkt zij meestal met gebruikt, afgedankt materiaal. In de huidige tijd past dit helemaal bij duurzaamheid en recycling: van oud naar nieuw. Haar vaak levensgrote beelden roepen steevast meerdere emoties op bij het publiek. Ze zijn ontroerend, confronterend, kritisch, en stemmen tot nadenken. 

Inge is actief lid van de werkgroep Kunst op School. Zij draagt bij aan de doelstelling om de ontwikkeling van kinderen met behulp van beeldende kunst te stimuleren. Actuele thema’s worden aangegrepen om creatief, onderzoekend, reflecterend aan de slag te gaan waardoor kinderen hun vaardigheden, kennis en attitude verder ontwikkelen. Inge weet de kinderen te raken en stimuleert hen om het beste uit zichzelf te halen door aansprekende werkstukken te maken.[n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief