Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Jarenlange inzet voor cultuur: Gemeentelijke erespeld voor Inge van Rijsbergen

Door: Tom Rietveld Algemeen

Verrassingsbezoek van burgemeester Aart-Jan Moerkerke tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Cultuur Moerdijk op zondag 21 januari 2024. Inge van Rijsbergen was verrast toen zij de gemeentelijke erespeld van hem ontving. Van Rijsbergen was tot eind 2023 de drijvende kracht en spil van deze Kunst- en Monumentenroute. Hiermee is zij uitgegroeid tot een ware ambassadeur van kunst en cultuur in de Moerdijkse omgeving.

Aart-Jan Moerkerke:“ Leuk dat ik hier even binnen kan komen vallen. De nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Cultuur Moerdijk. Ik heb even op jullie site gekeken en daar staat er: wij willen cultuur tot leven brengen. Dat is natuurlijk een heel mooie doel. Dan kijk je verder Kunst en Cultuur voor iedereen. Voor Jong en Oud moet uitroepteken. Kunst en Cultuur in allerlei vormen, beeldende kunst, muziek, theater, film, concerten, exposities, maar bijvoorbeeld ook onze regionale geschiedenis. 

En dan denk ik als we het over geschiedenis hebben, historie, een nieuwjaarsbijeenkomst op 21 januari. Wie verzint dat? Dat kan dus eigenlijk niet. Want tot wanneer mag je iemand gelukkig nieuwjaar wensen? Daar zijn twee varianten over: tot 6 januari oftewel tot Driekoningen. tot 15 januari de laatste dag van de tweede week/halverwege de maand. 

Gelukkig voor de Stichting Cultuur Moerdijk is er geen officiële datum. We doen het hier gewoon totdat het goed voelt. Dus dames en heren: Houdoe 2023, hallo 2024: Ge kunt de beste wensen uit Moerdijk krijgen. Voor jullie allemaal een heel mooi Nieuw Jaar.

Maar alle gekheid op een stokje. Fijn dat ik hier even een momentje aandacht kan krijgen. De schijnwerpers zijn niet voor mezelf, maar voor iemand die het meer verdiend. fAl bijna 20 jaar heeft zij met enkele anderen het initiatief genomen om in de gemeente Moerdijk een Kunst- en Ambachtsroute te organiseren. Want dat heette toen zo nog. Een initiatief dat inmiddels tot een traditie is uitgegroeid, waarbij vele - vooral - Moerdijkse en regionale kunstenaars een podium krijgen en waarbij officiële monumenten hun deuren openen. Kortom een evenement dat een belangrijke bijdrage levert aan het lokale en regionale culturele klimaat en dat een kans biedt om de geschiedenis van onze gemeente en de omgeving te leren kennen en waarderen.

We hebben het over Inge van Rijsbergen, Tot eind van het afgelopen jaar was zij de drijvende kracht van de route en daarmee en daarnaast een ware ambassadeur van kunst en cultuur in de Moerdijkse omgeving. Ze wordt gewaardeerd omdat ze als geen ander in staat is om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. In 2022 kreeg ze dan ook de erespeld van de Stichting Kunstweek. Daarnaast is Inge sinds enkele jaren lid van het bestuur van de Stichting Cultuur Moerdijk en actief lid van de werkgroep Kunst op School.

En tot slot, en dan citeer ik het juryrapport uit 2017 toen zij winnares van de Cultuurprijs Moerdijk werd: Creëert zij kunstwerken van hoog niveau, die de aanschouwer vaak een glimlach bezorgen. Ze roepen gevoelens op van ontroering, weemoed en vergankelijkheid. Dat waren de woorden in 2017 en die zijn nog steeds tot op de dag van vandaag waar.

Dit wetende was het voor het college van burgemeester en wethouders dan ook niet moeilijk om een oordeel te vellen toen er een aanvraag voor de gemeentelijke erespeld binnenkwam. Natuurlijk was het antwoord volmondig, JA! 

Met veel trots heeft de burgemeester deze erespeld op de revers van Inge van Rijsbergen gespeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief