Rowan in zijn tuin.
Rowan in zijn tuin. Foto: Krijn ten Hove

Negenjarige Rowan onderhoudt zelf volkstuin

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR – Het leuke van op zoek gaan naar mensen met bijzondere hobby’s is dat je soms dingen tegenkomt die je niet bij mensen zou verwachten. Zoals bij de 9-jarige Rowan Dingenouts. Hij is het jongste lid van de Volkstuin Vereniging Kokkestraat en heeft daar zijn eigen moestuin. “Ik ben liever in de tuin bezig dat dat ik ga gamen.”

De uitnodiging kwam via Cees Naalden, een van de beheerders van volkstuin vereniging, die de Etten-Leurse Bode graag uitnodigde om eens langs te komen om kennis te maken met Rowan. “We vinden het enorm bijzonder dat hij hier een tuin bijhoudt en dat niet alleen met veel plezier doet maar er ook nog veel tijd aan besteedt. En het vervolgens ook nog een heel goed doet”, aldus Naalden.

Water geven niet nodig

Als we aankomen neemt Rowan ons mee naar zijn eigen tuin. Een tuin waarin hij onder andere zonnebloemen, aardbeien, frambozen, prei, andijvie en flespompoenen kweekt. Met een eigen kas en een insectenhotel. “Ik vind het leuk om buiten bezig te zijn, in de winter thuis allerlei dingen opkweken en dan in de lente naar de tuin om het aan te planten”, vertelt Rowan als hij zijn tuin laat zien. Hij komt iedere dag wel even op de tuin, soms alleen om water te geven en andere dagen is hij wel twee uur bezig met het onderhoud en verzorgen van de tuin. “Alleen dat water geven was in de afgelopen weken niet echt nodig met al die regen.”

Groene vingers

Van wie hij de groene vingers heeft weet hij niet zo net. “Wellicht van mijn vader, die heeft meer groene vingers dan mijn moeder. Maar mijn ouders hebben geen werk in deze richting. Ze zitten allebei meer in de zorg. Maar ze vinden het wel leuk wat ik doe en staan er ook helemaal achter”, waarbij zijn ouders die meegekomen zijn naar de tuin instemmend knikken.

‘Vriendjes vinden het oogsten ook leuk’

Zelf vindt hij het niet zo bijzonder want hij wil gewoon buiten bezig zijn. “Ik ben liever in de tuin bezig dan dat ik een hele dag achter een scherm zit. Ik heb zelfs nog nooit gegamed.” Ook vriendjes van school, Rowan gaat naar groep 6 na de vakantie, vinden het bijzonder. “Ik neem soms wel een vriendjes mee die dan helpen met oogsten en die vinden het ook leuk.” Gevraagd naar wat hij het leukste vindt aan zijn hobby is dat toch wel het oogsten. “Wat klaar is mee naar huis nemen en opeten.”

Iets doen met de natuur

Op de vraag wat hij later wil gaan doen geeft hij aan dat hij misschien dierenarts wil worden. “Thuis hebben we veel dieren zoals kippen, cavia’s, vissen, een kat en een hond. En ik wil toch wel iets gaan doen wat met de natuur te maken heeft.” 

En niet alleen thuis heeft hij dieren. “In mijn tuin heb ik een insectenhotel staan. Niet om honing te kunnen maken maar gewoon omdat ik insecten ook leuke dieren vind.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief