Plaquette op bergenstam
Plaquette op bergenstam Foto: Jos Bastiaansen

Johan’s bijenweide op Tholen geopend

Algemeen

THOLEN - Wat is een bijenweide? Een bijenweide is een bloementuin waarin planten staan die verspreid over een groot gedeelte van het jaar voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel geven voor bijen. Niet alleen voor honingbijen maar zeker ook voor de vele soorten solitaire bijen. Omdat andere insecten mee profiteren van het door de bloemen aangereikte voedsel levert een bijenweide ook een grote bijdrage aan de biodiversiteit.

Imker Johan Termorshuizen is afgelopen september overleden. Johan had een grote fascinatie voor de natuur, vooral voor bijen en planten. Het was al lang zijn wens een bijenweide in te kunnen planten maar dat heeft hij zelf helaas niet meer waar kunnen maken. Bijenhoudersvereniging De Wal van Brabant waarvan Johan een zeer actief lid was heeft uit financiële giften de grote wens van Johan postuum in vervulling doen gaan. Enkele weken geleden hebben leden van de vereniging op de vooraf geprepareerde grond de aangekochte planten geplant en is de bijenweide geopend door de echtgenote van Johan. Deze week is het bord met verklarende tekst over de bijenweide gemonteerd.

Waar gelegen?

De bijenweide is gerealiseerd in de Heidetuin achter het hotel tegen de snelweg. De planten moeten nog veel groeien maar gelukkig is het weer na het planten gunstig geweest. De eerste bloemen laten zich al voorzichtig zien en bij de eerste onderhoudsbeurt werden al diverse soorten bijen en andere insecten waargenomen. Volgend jaar zullen de planten hopelijk flink gegroeid zijn en hun volle bloemenpracht tonen.

Zelf een bijenweide inrichten?

In principe kan iedereen dit: één tegel weglaten in de tuin geeft al plaats voor een mini-bijenweide maar ook bloemen op een balkon helpen mee aan de zo nodige biodiversiteit. De natuur zal u dankbaar zijn.

Bord met uitleg over de bijenweide


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief