Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gemeente komt 3 miljoen euro tekort: 'Bezuinigingen gaan pijn doen'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur gaat hard bezuinigen. Dat is nodig, omdat het gemeentebestuur kampt met een tekort van drie miljoen euro op de begroting. Dit tekort wordt veroorzaakt doordat er fors meer geld uitgaat dan er binnenkomt bij de posten Sociaal Domein, Jeugdzorg, Wmo en de Participatiewet.

Enkele jaren geleden kregen gemeenten er taken bij. Het Rijk ging er van uit dat lokale overheden goedkoper konden werken, waardoor deze nieuwe klussen vergezeld gingen van minder geld. In de praktijk blijkt dat er toch een groter beroep wordt gedaan op bijvoorbeeld de Wmo en op jeugdzorg dan aanvankelijk werd gedacht. Gemeenten moeten het verschil zelf bijleggen. 

"We hebben jarenlang geprobeerd om het voorzieningenniveau vast te houden, maar onze inkomsten en onze spaarrekening laten het gewoon niet meer toe. We bouwden voorheen vanuit grondopbrengsten mooie voorzieningen op en konden putten uit onze reserves om dit niveau vast te houden", legt het college van burgemeester en wethouders uit. "De uitgaven in het sociaal domein blijven stijgen. De kosten van de coronacrisis komen er dit jaar ook nog bij." 

Bijstellen

Het gemeentebestuur gaat de ambities voor de komende jaren daarom samen met de gemeenteraad bijstellen. In november ligt er een sluitende meerjarenbegroting: "Dat betekent dat we niet veel tijd hebben om een pakket aan maatregelen van minimaal drie miljoen euro samen te stellen." De Kadernota ziet er dit jaar anders uit dan normaal, omdat de tekorten verder dreigen te stijgen. Daarom staat er in de nota geen nieuw beleid. De raad krijgt de taak om aan te geven welke ambities moeten worden bijgesteld. Deze voorstellen worden dan gebruikt voor het samenstellen van de meerjarenbegroting. 

Het college spreekt van pijnlijke bezuinigingen, maar hoopt te komen tot een evenwichtig pakket maatregelen waarbij duidelijk is wat de consequenties van besluiten zijn. Deze week krijgt de raad een voorstel. Tijdens De Raad Luistert op 15 juni licht het college de tekorten toe en presenteert het de uitgangspunten. Op 29 juni volgt er een debat. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief