Nel Lauwerijssen in haar atelier: 'Leuk als op deze open dagen mensen speciaal naar je werk komen kijken en ook dingen willen kopen van je'
Nel Lauwerijssen in haar atelier: 'Leuk als op deze open dagen mensen speciaal naar je werk komen kijken en ook dingen willen kopen van je' Foto: Krijn ten Hove

Open Atelier Route Etten-Leur in aantocht

Door: Krijn ten Hove Algemeen

ETTEN-LEUR - Van 17 tot en met 19 september wordt de zesde editie van de Open Atelier Route Etten-Leur weer gehouden. Op 15 locaties in Etten-Leur stellen 32 kunstenaars hun werk tentoon. Het is een divers aanbod aan kunst waaronder beeldhouwwerk, keramiek, schilderijen, tekeningen, textielkunst en fotografie.


“Het is alweer de zesde editie”, vertelt een van de organisatoren en tevens deelnemer Ad van Lieshout ons. “De Open Atelier Route is een vervolg op de Van Gogh Leeft Kunstroute. Nadat die stopte leefde er bij de kunstenaars in Etten-Leur de behoefte voor een nieuw initiatief. We zijn bij elkaar gekomen en daar is dit concept voor deze route uitgekomen.” Het idee achter de route is om mensen in contact te laten komen met kunst en de makers ervan. 

Verscheidenheid

De route gaat langs de ateliers, werkplaatsen of huizen waar de kunstenaars hun werk maken. “We kiezen er bewust voor dat er maximaal 15 adressen zijn die bezocht kunnen worden in een route. Maar het staat elke deelnemer die zijn plek openstelt vrij om daar andere kunstenaars bij te betrekken. Zo kan het voorkomen dat in een atelier het werk staat van 2 of 3 kunstenaars. hierdoor ontstaat er een verscheidenheid aan werk dat tentoongesteld kan worden. En dat geeft een goed beeld van wat de Etten-Leurse kunstenaars maken.”

Zelf is Ad bij toeval in de kunstwereld terecht gekomen. “Ik was grafisch ontwerper maar door een burn-out kwam ik ziek thuis. Als therapie om weer energie te krijgen ben ik met klei gaan werken om daar mooie stukken van te maken. Inmiddels heb ik mijn werk daar ook in gevonden en ben dan ook nu keramist. Al meerdere keren zijn werken van mij geselecteerd voor mooie grote tentoonstellingen. Achteraf bekeken ben ik nu gelukkiger met wat ik doe dan vroeger in mijn oude baan dus is mijn burn-out een geluk bij een ongeluk geweest. Het maken van iets moois geeft me zoveel voldoening, misschien nog wel meer dan het verkopen ervan.” Ook Ad zet de deuren van zijn locatie open zodat het publiek kennis kan maken met zijn werk tijdens de Open Atelier Route.

Hobby

Ook Nel Lauwerijssen zet de deuren van haar atelier open. Als gast-exposant heeft zij Mieke van Dijk erbij. Nel maakt keramiek terwijl Mieke collages maakt. “Ik heb altijd wel iets met kleien gehad” vertelt Nel. Ze werkte in de jeugdzorg en kon deze hobby ook inzetten in haar werk. Sinds 1985 heeft ze haar hobby uitgebreidt door het opzetten van een eigen atelier. “Door deze hobby, want dat is het voor mij, kom je veel in contact met andere mensen. En dan is het leuk als op deze open dagen mensen speciaal naar je werk komen kijken en ook dingen willen kopen van je.” 

Surf voor meer informatie over (de locaties van) de Open Atelier Route Etten-Leur naar facebook.com/openatelierrouteettenleur

Ad van Lieshout.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief