Uitstapje naar het Arboretum.
Uitstapje naar het Arboretum. Foto: betsie netten

Vakantie tijd bij ‘Present in Vriendschap’! Heb jij tijd?

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - In de vakantie tijd genieten veel mensen van een reisje, leuke uitstapjes, afspreken met vrienden en het heerlijke weer. Bij Present in Vriendschap valt het op, dat juist nu steeds meer mensen om contact verlegen zitten. Het is stiller om hen heen en de eenzaamheid valt nog meer op. Dat geldt zeker voor de groep mensen die al niet zo mobiel zijn en weinig familie en/of vrienden om hen heen hebben.

Via de huisarts, praktijkondersteuners, de wijkzuster, meedenk coaches komen steeds meer aanvragen bij Present in Vriendschap binnen.

Vaak zijn het verdrietige verhalen waardoor mensen in een isolement zijn geraakt. Maar ook door gezondheidsproblemen die het dagelijks functioneren in de weg zitten, langer zelfstandig thuis blijven wonen, het verlies van familie en vrienden door ouderdom zijn zo wat voorbeelden. Allemaal heftige gebeurtenissen en omstandigheden die moeilijk zijn. Een beetje aandacht, een luisterend oor en wat tijd doet in veel gevallen wonderen.

Al sinds 2014 is Present in Vriendschap groeiend. Destijds begon Jan Monden met dit prachtige initiatief en bezocht hij veel mensen. Inmiddels bezoeken we vaak wekelijks, met 30 vrijwilligers zo’n 50 mensen die zich eenzaam voelen. De groep vrijwilligers die hier tijd voor vrij maken is heel trouw. Maar zoals gezegd, steeds meer mensen doen een beroep op Present in Vriendschap, waardoor we dan ook erg uitkijken naar meer vrijwilligers die dit waardevolle werk willen doen.

Aandacht geven is het belangrijkste sleutelwoord bij ‘Present in Vriendschap’ De een wordt blij van een bezoekje thuis en samen een kopje koffie drinken met een goed gesprek. De ander wil graag af en toe met de fiets op stap gaan. En weer een ander kijkt uit naar een wekelijks rondje winkelcentrum in de rolstoel.

Naar buiten gaan en onder de mensen zijn is dan ook erg belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Voor sommige eenzame mensen, zijn de vrijwilligers van Present in Vriendschap nog de enige mensen die wat tijd voor ze hebben. Verdrietig kan het dan ook zijn, wanneer iemand komt te overlijden, zonder zelfs maar een familielid in de buurt. Doorgaans is het heel vreugdevol, om als vrijwilliger binnen te stappen, bij de eenzamen. Opmerkingen, als ’ je hebt mijn dag weer kleur gegeven ‘,‘ wat heerlijk dat ik weer even buiten was ‘ horen de vrijwilligers vaak.

Heeft u wat tijd over? Wilt u het verschil maken voor eenzame mensen in Etten-leur? Wij komen graag met u in contact voor een kennismaking. U geeft aan hoeveel tijd u heeft en wij zorgen voor een match met iemand die naar u uitkijkt. Voor alle vrijwilligers is ook tijd en aandacht. Regelmatig organiseren we middagen om elkaar te ontmoeten, te inspireren en ervaringen te delen.

Heb jij tijd?! De eenzame mensen kijken naar je uit!

www.presentinvriendschap.nl - presentinvriendschap@gmail.com - tel. 06-19393973.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief