Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Sorry voor opkopen boerderijen voor Logistiek Park Moerdijk: 'Maar we konden niet anders'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK – De provincie Noord-Brabant zegt sorry tegen collega-provincies over het opkopen van boerderijen in het hele land om Logistiek Park Moerdijk mogelijk te maken. Tegelijkertijd zagen de Gedeputeerde Staten van Brabant geen andere optie om een oplossing te vinden voor de aanleg van het 142 hectare grote industriepark.

De Raad van State verwacht van de provincie voor 12 mei een oplossing om te zorgen dat er niet teveel stikstof van het Logistiek Park op de natuur neer dwarrelt. Brabant wil deze uitstoot compenseren door stikstofrechten van boeren over te hevel naar de industrie.

Geen overleg

Provincies reageerden verbaasd op de actie. Zij vinden dat Brabant eerst had moet overleggen. Zij vinden het niet sjiek dat stikstofruimte vanuit andere provincies wordt overgeheveld naar een Brabants industrieterrein. Brabant biedt wel aan een deel van de gekochte stikstofruimte beschikbaar te stellen voor projecten in andere provincies.

Het is overigens helemaal niet zeker dat Brabant de gekochte stikstofrechten ook daadwerkelijk mag inzetten. Minister Carola Schouten van Landbouw laat weten nog in onderhandeling te zijn met alle provincies. Kamerleden Jaco Geurts van het CDA en Carla Dik-Faber van de ChristenUnie stelden vragen over de kwestie.

Cowboyprakijken

Volgens het CDA is er sprake van cowboypraktijken. In een interview met het Radio 1 stelde zij dat Brabant niet zomaar bedrijven kan opkopen zonder daarover afspraken te maken met andere overheden. Het lukraak opkopen van boerderijen kan ook leiden tot een grote impact op de omgeving.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief