Een eerder protest tegen de schoolsluiting in Langeweg.
Een eerder protest tegen de schoolsluiting in Langeweg. Foto: Tom Rietveld

Mariaschool in Langeweg definitief gaat dicht, Kompas nog jaar open

Door: Monique Jansen Algemeen

LANGEWEG/HEIJNINGEN - De Mariaschool in Langeweg gaat definitief dicht. De school fuseert met De Hoeksteen in Zevenbergschen Hoek. Basisschool Het Kompas in Heijningen blijft nog wel een jaar open. Het besluit tot sluiting van Het Kompas is uitgesteld. 

Het besluit van het bestuur van Stichting de Waarden tot fusie van de Mariaschool met de Hoeksteen is formeel tot stand gekomen na uitspraak van de Landelijke commissie voor Onderwijsgeschillen op 3 juni 2022. Met deze uitspraak komt er voor alle betrokkenen duidelijkheid na een intensief en emotioneel proces. Een proces wat heeft gezorgd voor onrust onder leerlingen, ouders en medewerkers. Gezien de beperkte periode tot aan de zomervakantie wil het bestuur van de Waarden in samenspraak met de medezeggenschapsraden van de Mariaschool en de Hoeksteen het proces tot zorgvuldige fusie zo snel als mogelijk vervolgen. “Samen willen we alles op alles zetten om de overgang naar de fusieschool op een goede en zorgvuldige wijze te doen. Dat elk kind een fijne plek krijgt op de Hoeksteen of eventueel een andere school,” vertelt Lucienne Hoogwerf, bestuurder van Stichting de Waarden. 

“Ondanks de uitkomst van de uitspraak, welke logischerwijs emoties teweegbrengt, is het de intentie om een goede en toegevoegde overgang naar de nieuwe school te realiseren. Daar zet ik mij samen met de betrokken medewerkers voor in”, aldus Hoogwerf. De medezeggenschapsraden, medewerkers, ouders en verzorgers van de Mariaschool en de Hoeksteen zijn officieel op de hoogte gebracht van het besluit tot fusie. Dinsdagochtend werd er door de leerkrachten van de Mariaschool uitgebreid in de klassen met de kinderen stilgestaan bij de gevolgen van sluiting van de Mariaschool. Op woensdagavond vindt er in samenspraak tussen de medezeggenschapsraad en de schooldirecteur Ewan van Meer een informatieavond plaats voor de ouders en verzorgers van de Mariaschool. 

Toekomst Het Kompas

Deze week heeft het bestuur van de Waarden besloten om de beoogde sluiting van het Kompas niet per 1 augustus 2022 plaats te laten vinden, maar de beoogde sluitingsdatum uit te stellen naar 1 augustus 2023. De medezeggenschapsraad, medewerkers en ouders & verzorgers zijn hierover deze week geïnformeerd. “Met het uitstellen van de sluitingsdatum is er voldoende ruimte om samen afscheid te nemen van Het Kompas”, vertelt Hoogwerf.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief