Team Studio Haar: 'Iedereen bij ons is hartstikke gezond, fit en uitgerust. We are ready to go!'
Team Studio Haar: 'Iedereen bij ons is hartstikke gezond, fit en uitgerust. We are ready to go!' Foto: Studio Haar - Ingrid Mol

Weer lekker naar de kapper: ‘Onze klanten voelen zich straks een stuk beter’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De kappers in de gemeente Rucphen zijn ‘back in business’. Sinds vandaag althans. Met de door de regering bekendgemaakte versoepeling van de coronamaatregelen komt voorlopig een einde aan een onzekere periode voor de kappersbranche.

Kappers mogen vanaf 11 mei hun zaak namelijk weer openen, mits ze zich aan strenge veiligheidsmaatregelen houden. Deze maatregelen zijn verwoord in door kappersbranchevereniging Anko opgestelde - en door het kabinet goedgekeurde - protocollen om zowel de klanten als de kappers zelf te beschermen.

Afstand

Zo moet iedereen met gezondheidsklachten thuisblijven en geldt de verplichting dat handen, gereedschap en de werkvloer regelmatig worden gewassen. Bij de kapper dient eveneens anderhalve meter afstand in acht te worden genomen. Slechts op het moment van knippen is er een kleinere afstand tussen de kapper en de klant. Verder mag er uitsluitend op afspraak worden geknipt en is er slechts één klant per tien vierkante meter winkeloppervlak toegestaan. Over het eventuele gebruik van mondkapjes dient de kapper zelf een afweging te maken. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft na extra onderzoek naar het gebruik van mondkapjes in de kappersbranche weliswaar geconcludeerd dat dit niet per se noodzakelijk is, ‘maar’, zo stelde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie woensdagavond, ‘een check vooraf neemt veel risico’s weg’.

Rampzalig

Bij Studio Haar, de aan de Rucphense Vaartkant in Rucphen gevestigde kapsalon, is de vreugde over de toegestane heropening van de zaak groot. “Ik ben hartstikke blij, zo niet dolgelukkig, dat we weer aan de slag kunnen”, vertelt eigenaresse Wilma Elsten-Klep. “Het is rampzalig om je zaak dicht te moeten doen en met net een verbouwing achter de rug is dat al helemaal zuur”. Het ongeloof was bij haar de voorbije periode dan ook groot. “Zes weken dicht, echt verschrikkelijk”.

Contact

Al heeft ze samen met haar team de tijd van noodgedwongen rust zo effectief mogelijk benut. “We zijn bijvoorbeeld heel druk bezig geweest met educatie en hebben online seminars gevolgd. Daarnaast hebben we gedurende drie dagen per week de winkel als een soort loket elke dag een aantal uren open gehad om klanten te kunnen voorzien van producten als ‘colour kits’. Dat was heel prettig. Ook hebben we producten bezorgd bij mensen die zelf niet wilden of konden komen. Op die manier hebben we toch contact met de klant gehouden, wat ik heel belangrijk vind. Het ergste is dat je de klanten echt mist”.

Omzetverlies

Ook in financieel opzicht, zo is duidelijk. Wilma Elsten-Klep: “Ik heb een goedlopende salon, we staan hier met zes man te werken. In al die jaren heb ik wel wat opgebouwd, maar zo’n sluiting moet natuurlijk ook niet té lang gaan duren. Het omzetverlies van de voorbije periode maak je nooit meer goed, maar gelukkig kunnen we nu weer aan de slag. We hebben de ruimte ervoor en kunnen ook de vereiste afstand bewaren. We hebben met elkaar overlegd over het gebruik van mondkapjes en hebben besloten die zelf niet te dragen: een hele dag met een mondkapje werken is voor ons heel zwaar. Voor onze klanten zijn er wèl mondkapjes. Handschoenen dragen we ook niet, want knippen met handschoenen is niet te doen. Iedereen bij ons is hartstikke gezond, fit en uitgerust. We are ready to go!”

Storm

Dat laatste is maar goed ook, want het loopt momenteel storm, laat Wilma Elsten-Klep weten. “Het wordt de komende tijd heel druk. Mensen sturen berichtjes, mailtjes, noem maar op. Ik word als een maffe gebeld en zelf zijn we ook heel druk bezig met bellen. Klanten zijn dolgelukkig dat ze toch eerder kunnen worden geholpen. Zelf zijn we ook hartstikke blij. Er gaat niets boven met je handen in het haar van mensen zitten en het gevoel hebben ze weer blij te kunnen maken”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief