Molenaar Toon Hendrikx: 'Eer om in molen De Hoop te mogen werken'
Molenaar Toon Hendrikx: 'Sommige auto-onderdelen zijn zelfs afgekeken van molenonderdelen'
Molenaar Toon Hendrikx: 'Sommige auto-onderdelen zijn zelfs afgekeken van molenonderdelen' (Foto: collectie Toon Hendrikx)

Molenaar Toon Hendrikx: 'Eer om in molen De Hoop te mogen werken'

Toon Hendrikx (74) mag zich, sinds het behalen van zijn officiële molenaarsdiploma vijftien jaar geleden, molenaar van molen De Hoop in Sprundel noemen . Hij is meer dan gefascineerd door het rijksmonument. “Ik vind het een hele eer om in deze molen te mogen werken.”


Naar eigen zeggen belandde hij in zijn werkzame leven ‘van vroeger uit’ in de agrarische sector. “Ik heb zelf een tuinbouwbedrijf gehad met kassen erop. Maar vroeger kwam ik regelmatig bij de molen om graan te brengen of meel te halen voor het vee. Toen al trok het molenaarsvak mij. Daarom ben ik later ook de opleiding begonnen op korenmolen De Lelie in Etten-Leur. Het trok mij wel om op een maalwaardige molen met graan te werken.” 

Precisiewerk

Toon Hendrikx zegt onder de indruk te zijn van de techniek. “Die is al heel oud. Sommige auto-onderdelen zijn zelfs afgekeken van molenonderdelen. De tandwielen hier zijn allemaal van hout. Die moeten op de honderdste millimeter perfect zijn. Het is echt precisiewerk.” Het zijn zaken die hem bijzonder boeien.”Ik vind het mooi dat je hier met handwerk te maken hebt. Alles moet met de hand worden gedaan.” Misschien nog meer onder de indruk is hij van de kracht die de molen weet op te wekken. “Als je helemaal bovenin zit, voel je gewoon de kracht die naar de molen toe getrokken wordt.” Al is dat laatste niet aan iedereen voorbehouden. “Veiligheid staat voorop. Je kunt bezoekers niet overal toelaten. Bij een rondleiding moet je ze altijd in het oog blijven houden.” 

Trefpunt

Volgens Toon Hendrikx speelt de molen nog altijd een belangrijke rol in het dorp. “Vroeger draaide alles om de kerk en de molen. Daar draaide alles om. In Sprundel is de molen voor veel inwoners nog steeds een belangrijk trefpunt.” Tot slot leidt hij zelf ook nog molenaars op. "Je moet het ambacht overdragen, dan blijven de molens draaien." 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief