Cor Herijgers en Janus Jacobs vieren diamanten bruiloft
Foto: René Bruijnincx

Cor Herijgers en Janus Jacobs vieren diamanten bruiloft

  Algemeen,Nieuws

SCHIJF - Ze lopen vijf keer per week een rondje rond de dorpskern. Dat doen ze al enige tijd. De groep van medewandelaars wordt alleen wel steeds kleiner. Maar de sportieve prestatie, iedere dag zo'n 4,5 kilometer lopen, telt als beste medicijn.


Cor Herijgers en Janus Jacobs trouwden op 12 mei 1959 zowel voor de wet als voor de kerk. Het weer was niet geweldig. De echtelieden noemden het schraal, winderig en het 'smoorde' geweldig. Termen die de jeugd mogelijk niet zoveel zullen zeggen, maar de generatie van het diamanten paar des te meer.

Ons kent ons

Janus en Cor zijn alletwee in Klein Zundert geboren en komen beiden uit een boerengezin, waar het al op jonge leeftijd aanpakken was. "Voordat ik naar school ging, had ik al geholpen met het melken van de koeien", zegt Janus daarover. Ook zijn echtgenote is op dezelfde wijze opgegroeid. "We hadden thuis een boerenbedrijf met aardbeien, frambozen en spruiten. Het was dus vanzelfsprekend dat je daar moest helpen". Omdat ze alletwee uit Klein Zundert kwamen zaten ze ook bij elkaar op school. Cor daarover: "Het dorp was niet zo groot, dus dat was toen al een gemengde school".

Kennismaking

"De enige keer dat we 'uit mochten' was als het kermis was. Niet alleen in ons eigen dorp, maar ook in Zundert en Rijsbergen", weet het tweetal zich nog te herinneren. "We gingen tijdens die kermissen ook naar zaal Victoria in Zundert, en daar hebben we elkaar ontmoet". Janus en Cor benadrukken dat het een geluk was dat ze alle twee van het boerenbedrijf kwamen. "Want bij Cor en bij ons thuis was de stelregel 'het werk gaat altijd voor', en daar hadden we geen van beiden problemen mee. We kregen in 1957 verkering en zijn in 1959 getrouwd."

Getrouwd

"Omdat onze ouders elkaar kenden, we kwamen tenslotte uit hetzelfde dorp, duurde het niet zo lang voordat we gingen trouwen. We namen het bedrijf van Janus' ouders over", zegt Cor. En Janus vult haar aan: "Het was iedere dag hard werken, want de grond die bij de boerderij hoorde lag op elf verschillende percelen". Het harde werken werd beloond omdat de tijd voor de boeren sterk veranderde en beter werd. "We hebben een goede tijd meegemaakt, waardoor het zo loonde". Op een gegeven moment zijn de echtelieden met hun bedrijf gestopt en ging Janus werken bij het mestveebedrijf 'De Biekorf' tegen Schijf aan.

Gezin

Ondertussen waren de kinderen Pieter, Marian en Anita geboren en kan het echtpaar tegenwoordig genieten van hun gezinnen met zeven kleinkinderen. "Omdat we ons tegen het eind van ons arbeidzame leven al erg op Schijf hadden gericht, was het logisch dat we daar uiteindelijk in mei 1991 ook zijn gaan wonen". Cor en Janus zijn alletwee echte doeners. "We zijn altijd wel met iets bezig", vat Cor het samen. "Bij de KVO konden we gymen en volleyballen. Ik heb daar ook gehandwerkt". En Janus onderstreept zijn betrokkenheid in het dorp: "Ik heb toneel gespeeld, hield zeventien particuliere tuinen bij en heb acht jaar op de buurtbus gezeten". Al bij al een mooie tijd om op terug te kijken en dankzij hun goede gezondheid een mooie basis voor hun toekomst.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief