[FOTOALBUM] Swingend Schijf maakt er een feestje van
Foto: Stella Marijnissen
FOTOALBUM

Swingend Schijf maakt er een feestje van

  Algemeen,Nieuws

SCHIJF - Het was feest afgelopen weekend. Van vrijdagavond tot en met maandag gonsde het in Schijf onder de noemer 'Schijf Swingt' van de gezelligheid, allemaal op het terrein aan de Roosendaalsebaan. Vooral zondagmiddag was het een en al sportieve bedrijvigheid toen maar liefst veertien ploegen zich hadden aangemeld voor het tafelvoetbalspel. En dat waren alleen nog maar de volwassenen. De kinderen lieten zich ook niet onbetuigd.


Het feest startte op vrijdagavond met een Foute Party. "Ik was verrast" zegt voorzitter Ad van Kalmthout van de stichting Kunst na Arbeid die het festival organiseerde. "Iedereen was verkleed, een carnavalsbal in de zomer." Het foute sfeertje werd gecreëerd door twee DJ's waarvan er een ook nog zijn trompet van tijd tot tijd ter hand nam. Geen kunst natuurlijk want hij speelt bij Kunst na Arbeid. Schijf ging swingend los.

Feestje

Zaterdag werden de sportieve bewoners van Schijf en omstreken uit hun luie stoel gelokt om, samen met hun kinderen, de wandelschoenen aan te trekken en een aantal kilometers weg te lopen tijdens de Turfloop, die dit jaar voor de derde keer werd georganiseerd. Ook deze avond was het genieten van muziek tijdens de Holland Hit Party. Alex, Helemaal Hollands, José Sep en Q Music DJ Pascal zorgden voor een feestje tot in de kleine uurtjes. "Het aantal bezoekers overtrof onze verwachtingen", aldus een vrolijke Van Kalmthout.

Kwijt

De zondag was wederom een festijn vol gezelligheid. De kraampjes op de braderie nodigden uit tot kijken en kopen. Tussentijds werd druk gebruik gemaakt van het springkussen en vonden de eerste 'levende' tafelvoetbalwedstrijden plaats. Scheidsrechter Peter van Nijnatten, in toepasselijk tulpenpak gekleed, bracht met een krachtige blaas op zijn fluit het spel in beweging. De eerste twee teams 't Zooike en de Veldkoningen stonden klaar en … de scheids was de bal kwijt. Even opnieuw dus. Tweemaal vier minuten en de Veldkoningen gingen met de eerste winst strijken. Uiteindelijk werden de Knakkers winnaars bij de jeugd tot en met twaalf jaar. Fenna Gommers speelde voor 't Zooitje. "Ik vond het héél leuk, maar wel moeilijk", zei ze. Ze speelde dit jaar voor de eerste keer, maar denkt volgend jaar wel bij de ouderen mee te kunnen doen als ze dertien is.

Touwtje

Bij de braderie werden ook enkele demonstraties gegeven. Michiel Kerstens maakte met zijn kettingzaag de mooiste figuren uit hout. Het liefst gebruik hij eikenhout. "Dat is sterk en duurzaam," vertelt hij. Zijn uit hout gezaagde uilen zijn al op diverse plaatsen in Schijf en omgeving te bewonderen. Jens Arnouts en Remco Tak waren er namens hun TOWc (Tug of War club) Schijf. Arnouts is een van de oprichters van de touwtrekclub, een sport die niet algemeen bekend is. Arnouts (22) trekt al aan het touw sinds zijn tiende en vriend Remco Tak (22) heeft zich een jaar of vijf geleden bij de club aangesloten. Zij spelen in competitieverband bij Antwerpen. Een touwtrekteam bestaat uit acht trekkers maar het trainen doen zij met een touwtreklift. Het gewicht is ongeveer gelijk aan het lichaamsgewicht. Met schoenen van ijshockey schaatsen en daaronder een speciale zool met ijzeren hak kun je je hakken letterlijk stevig in het zand zetten bij het trekken. Daarnaast helpt een speciaal vest om het schuren van het touw tegen te gaan, een speciale riem ter ondersteuning van je rug en hars op je handen voor een betere grip.

Leut

Veertien teams traden 's middags in het tafelvoetbalstrijdperk, er waren er twee, om in zes minuten de overwinning te kunnen behalen. Geen onderscheid tussen mannen of vrouwen voetbal. Gewoon die bal te pakken krijgen met je voeten en schoppen. Géén handen gebruiken, de stang mocht niet losgelaten worden. De dames van Dreamflash hadden er geen moeite mee. Deze majorettes uit Schijf gingen er voor. "We zijn goed getraind, we zijn aan elkaar gewaagd en we kennen elkaar", zegt Iris. "En verder gaat het om de leut. En om de muziekvereniging te ondersteunen natuurlijk." Een van de mannen van 't Zooike had zijn uiterste best gedaan tegen de Dreamflash vrouwen maar moest toegeven: "Ge wordt er wel moe van."

Schuim

In de feesttent trad daarnaast blues- en rockband Triple-B op en sloot blaaskapel Trabasco de middag af. De zondagavond had als primeur een echte Pubquiz. "In een tent", grinnikt Van Kalmthout. Voor de oudere garde werd op maandagmiddag een spellenparty gehouden en kon de jeugd zich uitleven in het schuim tijdens de kinderdisco. En als daarnaast ook nog coverband Impakt optreedt dan kan gezegd worden dat Schijf inderdaad Swingt.

BIJDRAGE STELLA MARIJNISSEN
DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief