Loes Dircken en Wim Gobbens showen samen vol trots de poster van Kunst in de Kerk.
Loes Dircken en Wim Gobbens showen samen vol trots de poster van Kunst in de Kerk. (Foto: Addo Sprangers)

'Kunst in de Kerk zorgt voor positieve reacties'

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Voor cultuurliefhebbers is de Martinuskerk in Rucphen het komende weekeinde 'the place to be'. Onder de noemer Kunst in de Kerk is zowel komende zaterdag- als zondagmiddag een expositie met kunstenaars uit de regio te bewonderen. Op zondag vindt er bovendien een instrumentaal en vocaal concert plaats.


Eigenlijk kan van een derde editie van het evenement worden gesproken, al werd de naam Kunst in de Kerk officieel pas geïntroduceerd bij de tweede editie in 2017. Bij de eerste editie, twee jaar eerder, stond het concert rond huidige kerkorgel centraal, vertelt Wim Gobbens, vicevoorzitter van het bestuur van de Sint Franciscusparochie regio Rucphen en lid van de vierkoppige Werkgroep Kunst in de Kerk, waar ook Loes Dircken, Mieke van Dijk en Martien Schumacher deel van uitmaken.

Restauratie

"De grondige restauratie van de Martinuskerk was toen net net afgerond", aldus Gobbens. "Dat geldt ook voor het orgel dat nu in de kerk staat. Het orgel, overcompleet geraakt bij de Joannes de Doperkerk in Sprundel, stond opgeslagen in het voormalige pand van Regtop Meubelen in Rucphen, waar nu de Lidl is gevestigd. Het orgel verhuisde met instemming van de betrokken parochies uiteindelijk naar de Martinuskerk waar het, aangevuld met drie registers én met orgelpijpen van het Rucphense orgel, een nieuwe plek kreeg. De restauratie werd gevierd met het eerste concert".

Multifunctioneel

"Met de restauratie van de Martinuskerk was zo'n anderhalf miljoen euro gemoeid", vervolgt hij. "Een belangrijk deel van dat bedrag kwam via subsidie van de Provincie Noord-Brabant. Voorwaarde was wel dat de kerk multifunctioneel zou worden gebruikt. In 2017 besloten we daarom niet alleen opnieuw een concert te houden, ook werd het evenement uitgebreid. Er werd kunst bijgehaald, de naam Kunst in de Kerk werd geïntroduceerd en het evenement ging van één dag naar twee dagen. Het is mooi dat het kerkgebouw door het multifunctionele gebruik ervan kan worden behouden voor het dorp en de gemeenschap".

Kwaliteit

Volgens Loes Dircken gebruiken de vier leden van de Werkgroep Kunst in de Kerk hun verschillende netwerken bij de totstandkoming van de programmering van Kunst in de Kerk. "Bij zowel de kunstenaars als de muzikanten selecteren we op een bepaald niveau. We willen een zekere kwaliteit bieden. Daarop worden alle deelnemers uitgenodigd. Mieke van Dijk bijvoorbeeld zorgt via haar netwerk in de kunstwereld voor een zo divers mogelijk aanbod van onder andere schilderijen, foto's, keramiek, houtsnijwerken en wandkleden. Niet alleen het gebruik van de Martinuskerk voor Kunst in de Kerk levert veel positieve reacties op, ook zijn veel bezoekers verrast dat er zulke mooie kunst wordt gemaakt".

Voor elk wat wils

Zoals gezegd valt er op muzikaal vlak eveneens veel te genieten. De opening van de expositie op zaterdag wordt gecombineerd met een optreden van muziekgroep Viaggio, terwijl op zondag een podium wordt geboden aan een koperkwintet en en klarinetduo van harmonie NEO, zangeres Sophie Jochems en accordeon-ensemble Virtuosa. "Van klassieke stukken tot swingende arrangementen, net als bij de expositie is er voor elk wel wat wils", aldus muzikaal leidster Loes Dircken.

Kunst in de Kerk

Kunst in de Kerk vindt plaats op zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober in de Martinuskerk in Rucphen. De gratis toegankelijke expositie is op zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 10.30 uur uur tot 14.00 uur. Het concert op zondag is van 14.30 uur tot 16.30 uur. Toegang 5 euro inclusief koffie of thee.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief