Logo internetbode.nl/rucphen

PvdA-raadslid Ad Jongenelis bekommert zich om zwakkeren

Ad Jongenelis als mantelzorger bij het bed van zijn moeder.
Ad Jongenelis als mantelzorger bij het bed van zijn moeder.

SINT WILLEBRORD – Bij de gemeenteverkiezingen in 2014 haalde de Partij van de Arbeid (PvdA) net genoeg stemmen voor een zetel. Ad Jongenelis is om die reden het enige raadslid die deze partij binnen politiek Rucphen vertegenwoordigt. In zijn solopositie, gesterkt door zijn achterban , maakt hij zich sterk voor de zwakkeren binnen zijn gemeente. Zo is hij tevreden over het fatsoenlijk minimabeleid, minder tevreden is hij over de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Volgens Jongenelis is de huidige coalitie hierbij te ver doorgeschoten in de bezuinigingen en wordt het hoog tijd de teugels te laten vieren. Vooral nu blijkt dat de gemeentekas een positief saldo toont.

Al op jonge leeftijd voelt Jongenelis sympathie voor de PvdA. Vooral politiek leider Joop den Uijl heeft hij hoog staan. "Ik ben een sociaal voelend mens en heb me daarom altijd aangetrokken gevoeld tot de PvdA."

Lokale PvdA
De geboren en getogen Willebrorder woont een aantal jaar in Breda als hij in 2002 besluit om terug te keren naar zijn geboorteplaats. Reden is de hulp aan zijn moeder bij de verzorging van zijn zieke vader. Hij sluit zich vrijwel direct aan bij de plaatselijke PvdA. Na een jaar neemt hij zelfs plaats aan de tafel bij de gemeenteraad. "Wij vertegenwoordigen de lokale PvdA en zorgen voor de gewone Rucphense burgers. We krijgen wel eens de opmerking: "Wat jullie in Den Haag allemaal klaarmaken!", maar nogmaals benadruk ik ons lokaal karakter. Zo juichen we de voorzieningen voor onze eigen inwoners toe, bijvoorbeeld het omstreden zwembad. Grote projecten, zoals een wielermuseum, zijn een welkome aanvulling mits gefinancierd door een externe partij en niet met geld van onze eigen burgers", aldus de sociaal-democraat.

Stichting Leergeld
Dat het schoolzwemmen een aantal jaar geleden is geschrapt, betreurt hij. Gelukkig is er volgens de PvdA-er inmiddels wel een fatsoenlijk beleid voor de minima. "De verhoging van de grens naar 130 procent is goed, alleen; wat als je net iets meer verdient? Gelukkig is er Stichting Leergeld, het vangnet dat kinderen uit arme gezinnen voorziet in hun basisbehoeften zoals sportclubs, kleding en een goede fiets. Mede dankzij staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jetta Klijnsma, overigens ook een aanhanger PvdA, is er extra geld beschikbaar gekomen voor arme gezinnen. Geld dat de gemeentes ontvangen en in Rucphen onder andere via Stichting Leergeld bij de juiste gezinnen terecht laat komen", legt Jongenelis uit.

Bezuinigingsdrift
Jongenelis, die naast zijn fulltime baan, samen met zijn zus mantelzorg verleent aan zijn 81-jarige moeder, over de invoering van de Wmo: "Het begon goed, maar door de bezuinigingsdrift van de huidige coalitie is er weinig meer van over. Hulpbehoevenden moeten zich keer op keer verantwoorden via de zogenaamde keukentafelgesprekken. Gek worden de burgers ervan, het tast je waardigheid aan. Alsof je ineens weer alles kunt. Ik krijg hier werkelijk mensen aan de deur die er helemaal doorheen zitten, ze voelen zich sociaal afgedankt." Zelf woont hij bij zijn hulpbehoevende moeder in en maakt geen gebruik van extra hulp. "Wij redden ons wel , het geld moet besteed worden aan mensen die het echt nodig hebben." Als het aan de PvdA-er ligt worden de bezuinigingen in de zorg teruggeschroefd, zeker nu de Rucphense begroting positief uitpakt. In zijn schaarse vrije tijd is Jongenelis te vinden in het NAC- stadion. "Toen mijn vader nog leefde, was een thuiswedstrijd van NAC vaste prik. Deze traditie heb ik na zijn overlijden voortgezet".

BIJDRAGE CORINE ROKS

Reageer als eerste


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1432893767463-0&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT





NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief