Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

College zet in op uitbreiding dorpsplein Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Aan de voorzijde van het dorpshuis Agora in Rucphen wordt straks de Markt aangelegd. Dit moet een gezellig dorpsplein worden waar het leuk verblijven is. Om dit dorpsplein te vergroten, is de Gemeente Rucphen bereid om extra grond aan te kopen.

Dat schrijft burgemeester Marjolein van der Meer Mohr namens het college in een brief aan VVD-fractievoorzitter Hilde Spijkers-Suijkerbuijk in reactie op een eerder schrijven van laatstgenoemde. Het gaat om grond ter grootte van het perceel Raadhuisstraat 17. Spijkers deed afgelopen maand namens haar fractie de suggestie om Raadhuisstraat 17 toe te voegen aan het centrumplan Rucphen, om op die manier het nieuwe dorpsplein te vergroten. De projectontwikkelaar, De Kok Bouwgroep, gaf reeds te kennen het pand Raadhuisstraat 17 te willen kopen zodat het bouwvlak kan worden opgeschoven.

Verbetering

Met het voornemen om extra grond aan te kopen laat het college zien dat zij het eens is met de VVD-fractie dat verruiming van het plein een verbetering zou betekenen voor het Rucphense centrum. "Het voordeel van een groter plein dan nu is voorzien is dat dan activiteiten volgens ons beter in zijn geheel gaan passen op het plein en dat de omliggende straten, met name de Raadhuisstraat, niet of maar beperkter afgesloten hoeven te worden", aldus de burgemeester.

Aankleding

Een groter plein betekent echter niet automatisch een verbetering van de leefbaarheid, zo maakt de burgemeester namens het Rucphense college duidelijk. "Het gaat er om hoe het plein wordt aangekleed (bestrating, groen, verlichting, meubilair) en welke activiteiten er gaan plaatsvinden. Het in het plan opgenomen plein geeft volgens ons invulling aan de uitgangspunten van de Toekomstvisie."

Volwaardig plein

Het college kan zich niet vinden in de stelling van de VVD-fractie dat dit de laatste kans is om voor de komende veertig jaar een volwaardig plein te realiseren. "Wij vinden niet dat met de huidige maat er geen sprake kan zijn van een volwaardig plein", aldus de burgemeester. "Wel zijn wij het met u eens dat, met de door de ontwikkelaar voorgenomen bebouwingsgrens, de mogelijkheid om in de toekomst het plein te vergroten niet meer aanwezig is."

Hoogbouw

Dat het plein door de hoogbouw het karakter krijgt van een smalle pijp in plaats van een dorpsplein, zoals Spijkers namens haar fractie suggereert, gaat er bij het Rucphense college ook niet in. "Pleinen worden in de regel omsloten door hoogbouw om zo de beleving van het plein te vergroten", legt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr namens het college uit. "Het plein dat nu in het plan is opgenomen is aan de Raadhuisstraat 30 meter breed, in het midden ongeveer 25 meter breed en aan de noordzijde 20 meter breed, waarna een bredere uitloop met de jeu de boulesbanen volgt. Totaal gaat het om ongeveer. 1.750 m2. Dit is volgens ons een maat die bij het dorp past."

Kosten

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld er precies is gemoeid met de extra grondaankoop. Hierover ontvangt de gemeenteraad van Rucphen nog een brief van het college.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief