Afbeelding

Speuren op Welbergs Slingerpad

Algemeen

WELBERG - Kinderen kunnen sinds kort op avontuur in de bossen van het Oudland in Welberg. Het educatieve Slingerpad, een initiatief van de Welbergse dorpsraad, werd woensdag bij Zaal Koch geopend door burgemeester Ruud van den Belt. Hij kreeg daarbij hulp van jonge Welbergenaren. Het Slingerpad is een 'natuurbeleefpad' speciaal voor kinderen waarbij de natuur centaal staat, dat nooit verveelt en in elk jaargetijde een uitdaging is. 

De naam Slingerpad verwijst naar de bossen van het Oudland die in de volksmond Slingerbos worden genoemd. De Welbergse dorpsraad bedacht de kinderwandelroute naar aanleiding van het zes kilometer tellende ommetje 'Bergh en Vaert', dat een aantal jaar geleden geleden tot stand kwam.

Jongste generatie "In eerste instantie wilden we daar een speurtocht aan toevoegen, maar dan zou de afstand te lang worden. Daarom leek het ons een aardig idee om speciaal voor de jongste generatie ook een route te ontwikkelen", laat de raad weten. "De wandeling is bedoeld voor kleine groepjes kinderen in de basisschoolleeftijd, maar ook volwassenen beleven er ongetwijfeld veel plezier aan."

Het startpunt van Het Slingerpad is Zaal Koch aan de Kapelaan Kockstraat 55 in Welberg. Deelnemers krijgen daar tegen een kleine borgsom een tasje met benodigdheden voor de de wandeltocht. Met een dozijn afwisselende vragen en opdrachten is de anderhalf uur durende route anders dan traditionele speurtochten.

Seizoenen Mede-initiatiefneemster Ilja Bos vertelt over het Slingerpad. "In het tasje zitten onder andere een kleurenkaart, foto's en een spiegeltje. De deelnemers moeten de kleuren op de kaart thuisbrengen in het bos. Omdat de kleuren in de herfst anders zijn dan in de winter, lente of zomer is het in elk seizoen nét een stukje anders zoeken." Op de foto's staan bomen die in het bos gefotografeerd zijn. "Kinderen moeten daar ook naar op zoek."

Bos laat weten de kinderen met het spiegeltje uit de tas het bos op een andere gaan manier ervaren. "Het kan met een klemmetje op de neus gezet worden. Deelnemers zien dan alles ondersteboven. Wanneer zij langere tijd met het spiegeltje op hun neus in het bos rondlopen, voelt dat dan ook heel vreemd. Het voelt namelijk echt of onder boven is en andersom." Volgens Bos kun je het 'onderstebovengevoel' alleen ervaren door het te proberen.

Geslaagd Natuureducatie, dorpshistorie en culturele vorming treffen elkaar op het Slingerpad; kinderen leren gaandeweg over hun dorp en de natuur en worden daarnaast geprikkeld om creatief te denken De kinderen die het avontuur bij wijze van test al aangingen, waren erg enthousiast over het Slingerpad.

Ook de Welbergse dorpsraad spreekt over een geslaagde uitdaging. "De terreinbeheerders, gemeente Steenbergen en de natuurorganisaties Brabants Landschap en Staatsboseheer zijn eveneens erg positief over dit initiatief."

Deelname aan het Slingerpad is gratis en kan het hele jaar door. Vanwege drassige delen in de route is het verstandig om laarzen en oude kleren aan te trekken.

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief