De zogenaamde Finch-woningen zijn een voorbeeld van kleine betaalbare woningen
De zogenaamde Finch-woningen zijn een voorbeeld van kleine betaalbare woningen

Gemeente zet in op kleine betaalbare woningen

Door: Remko Vermunt Actueel

STEENBERGEN - De komende jaren komt er meer vraag naar nieuwe woonvormen zoals flexwonen, tiny houses, tijdelijk wonen en nieuwe combinaties van wonen, werken en zorg. Dat stelt de gemeente Steenbergen in hun jaarlijkse blik op het woningbouwbeleid. Veertig procent van de huishoudens bestaat in 2040 uit één persoon. "Hierdoor ontstaat meer behoefte aan kleinere betaalbare woonruimten", aldus de gemeente.

Ieder jaar wordt bekeken of de gemeente is gegroeid, of er nog genoeg huizen op voorraad zijn en wat de verwachtingen zijn voor de komende jaren. Zo probeert de gemeente Steenbergen vroegtijdig in te spelen op komende ontwikkelingen. Moeten er bijvoorbeeld meer huurwoningen komen, zijn er te weinig koopwoningen en in welk segment zijn deze woningen nodig? Uit de prognoses van dit jaar blijkt dat vooral woningen in het midden segment nodig zijn en dan zowel betaalbare koop als middeldure huurwoningen. Daarnaast moet de gemeente Steenbergen vooral in de komende vijf jaar flink gaan groeien.

Groei
In heel Noord-Brabant moet de woningvoorraad met zo'n 100.000 tot 120.000 woningen toenemen. In de subregio West gaat het dan om een toename van tussen de 6780 en 9255 woningen. Voor de gemeente Steenbergen wordt uitgegaan van een toename tot 2030 tussen de 490 en 685 woningen. "Dit is exclusief de 300 extra te realiseren woningen vanwege de ontwikkelingen van het Agro Food Cluster Nieuw Prinsenland." Steenbergen staat er echter niet alleen voor. De provincie Noord-Brabant maakte tot voor kort afspraken met elke afzonderlijke gemeente over de hoeveelheid woningen die gebouwd moesten worden. Tegenwoordig wordt er gekeken naar het totaal aantal woningen in de subregio en mogen de gemeenten onderling afspraken maken.

Productie per jaar
Het afgelopen jaar zijn er in Steenbergen 76 nieuwe woningen gerealiseerd, maar daarentegen zijn er ook 7 woningen gesloopt. Elf panden werden omgezet naar woningen, waardoor het woningaanbod in totaal is aangevuld met tachtig woningen en dat past precies tussen de marges. Op basis van de cijfers van de provincie moet de woningbouwproductie tot 2030 op 41 woningen per jaar liggen. Tenminste, als je uitgaat van de lage variant. Wordt er uitgegaan van de hoge variant dan ligt het aantal woningen op 57 per jaar. "Rekening houdende met de 300 extra woningen in verband met het AFC komt het streefgetal aan te realiseren woningen 25 hoger te liggen per jaar." Totaal streven woningbouw per jaar ligt dus tussen een marge van 66 en 82 woningen. Met de tachtig woningen van vorig jaar is de gemeente Steenbergen dus goed op weg. "Maar een hogere woningbouwproductie is aanvaardbaar, omdat de verwachting is dat vooral in de eerst komende vijf jaar het grootste gedeelte van de nog toe te voegen woningen aan de woningvoorraad gebouwd zal dienen te worden."

Planning
Er staat het nodige op de planning. Bijvoorbeeld in de nieuwe wijk Buiten de Veste in Steenbergen. In 2017 is men daar gestart met de bouw van elf woningen en die worden waarschijnlijk dit jaar opgeleverd. Daarnaast wordt gestart met de bouw van 20 sociale huurappartementen, 16 luxe appartementen, 18 levensloopbestendige woningen en 19 eengezinswoningen. In Dinteloord is men bezig aan de Oostgroeneweg en bij De Pinas staan de nodige woningen op de planning, eind 2018 moeten daar zo'n 26 woningen worden opgeleverd. In de overige kernen staan wel plannen op stapel, maar gaat het om kleinere aantallen. In enkele gevallen wordt wel begonnen met de bouw van woningen, maar staat oplevering gepland voor 2019.

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief