Michiel Worms en Michiel de Bodt van Gebroeders Roodbaard Brouwerij FOTO REMKO VERMUNT
Michiel Worms en Michiel de Bodt van Gebroeders Roodbaard Brouwerij FOTO REMKO VERMUNT (Foto: )

Gebroeders Roodbaard van de partij bij Bierfestival

STEENBERGEN - Grand Café De Keuning organiseert op zaterdag 22 september de eerste editie van het Steenbergs Bierfestival. Deze dag staan er drie B's centraal: Beers, Bites & Brass. Van 13.00 tot 21.00 uur kunnen bezoekers genieten van heerlijke speciaalbieren die worden aangeboden door zes verschillende brouwerijen. Daarnaast zijn er hapjes en speciale brassbands verzorgen de muzikale ondersteuning.

Eén van de deelnemers is de uit Steenbergen afkomstige bierbrouwerij Gebroeders Roodbaard. De naam van de bierbrouwerij laat niets te raden over. Drie zwagers, waarvan twee met grote rode baard, zijn gezamenlijk deze brouwerij begonnen. Het begon allemaal in 2016 toen Michiel Worms van zijn vrouw een boek cadeau kreeg: Bierbrouwen doe je zelf. Als fervent bierliefhebber liet Michiel zich dat geen twee keer zeggen.

Experimenteren

Hij ging zelf aan de slag met het brouwen van zijn eigen bier. Eerst met een kant-en-klare kit, maar later ging hij steeds meer experimenteren. "Dat begon allemaal bij ons in de keuken in Klundert", vertelt Michiel. "Toen werkte ik nog met een pannetje van dertig liter en inmiddels is dat een pan van 200 liter geworden. Dat is nog niet veel als je het vergelijkt met de grote biermerken, maar we moeten het nog wel zien te verkopen." Michiel kreeg de smaak steeds meer te pakken en liet regelmatig zijn brouwsels proeven aan familieleden en kennissen. "Op de verjaardag van mijn schoonvader zei ik voor de grap tegen m'n zwagers dat we een bierbrouwerij moesten beginnen en van het één kwam het ander."

Professionals

Michiel de Bodt en Eelco van der Wegen uit Steenbergen maken het trio van Gebroeders Roodbaard compleet. Inmiddels hebben de mannen de keuken verlaten en zijn ze met hun bierbrouwerij verhuisd naar Steenbergen. "We hebben ongeveer een jaar zomaar wat gedaan en nu zijn we ongeveer een jaar echt professioneler bezig." Het brouwen van het bier is volgens Michiel niet moeilijk. "Maar, het is wel lastig om steeds weer met iets origineels te komen. Ik heb eerst zo'n pakket gekocht waar je gewoon alles bij elkaar moet gooien, maar dat kan iedereen. Later ben ik zelf dingen gaan toevoegen en inmiddels hebben we bijna twaalf verschillende bieren." Daarnaast worden er regelmatig bieren gebrouwen voor speciale gelegenheden.

Origineel

"Je merkt dat er steeds meer gekke dingen worden gedaan", vertelt Michiel. Speciaalbieren zijn immers hot & happening en je wilt je als brouwerij toch onderscheiden. "Zelf hebben we bijvoorbeeld een marshmallow stout gemaakt, maar ook een bosvruchten stout en we hebben een bier laten rijpen in een whiskeyvat." Maar, hoewel de mannen steeds professioneler werken, blijft het vooralsnog een hobby. "Wanneer we de tijd hebben, gaan we weer brouwen", legt Michiel uit. "Ik zou er graag mijn werk van maken, maar dat zit er voorlopig nog niet in." Toch gaan de zaken goed, want tijdens het Steenbergse Bierfestival staan de gebroeders ook op een ander festival. "We hebben al twee barren, zodat we onszelf kunnen opsplitsen." In Steenbergen nemen de mannen een paar lekkere, goedlopende biertjes met zich mee. "Onder andere een blondje met een twist, een tripel met grapefruit en de bosvruchten stout."

Kijk voor meer informatie over het festival op de Facebookpagina: Steenbergs Bierfestival. De Gebroeders Roodbaard vindt je op hun Facebookpagina: Gebroeders Roodbaard Brouwerij

Remko Vermunt
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief