Wethouders Evert Weys, Esther Prent en Patrick van der Velden bij de nog naamloze trap op Fort Henricus in De Heen.
Wethouders Evert Weys, Esther Prent en Patrick van der Velden bij de nog naamloze trap op Fort Henricus in De Heen. (Foto: Claudia Koole)

West Brabantse Waterlinie met leefbaarheid

DE HEEN - Een Russische delegatie is reeds zeer onder de indruk van de West Brabantse Waterlinie, die als project onder Landschappen van Allure valt. Een speciale open dag op zaterdag 8 juni zal op actieve wijze de historische waarden naar voren brengen aan een linie die de voornaamste verdedigingswerken in de oudste volwaardige waterlinie van ons land wordt genoemd. Alles draait om de beleving ervan.


Fort Henricus in De Heen, Fort de Roovere in Halsteren, Ravelijn en Waterschans in Bergen op Zoom staan in de schijnwerpers op de open dag. Een bus voert bezoekers van en naar deze locaties waarbij de Blauwe Sluis, Roode Weel, Benedensas en de Dintelse Gorzen bezocht kunnen worden. De West Brabantse Waterlinie moet vooral beleefd worden. "Dat is de bedoeling", bevestigt Esther Prent als wethouder van de gemeente Steenbergen. "Vroeger mocht niemand hier komen. Nu is iedereen er welkom."

Parels

Patrick van der Velden, wethouder in Bergen op Zoom vult aan: "Het is de oude historie die weer beleefd kan worden. Men kan zien en ervaren wat het betekend heeft in vroegere tijden. Aan de Brabantse Wal zijn meer pareltjes tot leven gebracht. Fort Henricus is ook zo'n parel binnen de Landschappen van Allure." Deze plaatsen in West-Brabant zijn al eerder opgevallen door buitenlandse ogen. Medio mei 2019 bracht Dutch Culture een Russische delegatie van erfgoedorganisaties naar een deel van de West Brabantse Waterlinie.

Erfgoed

Evert Weys, ook wethouder in de gemeente Bergen op Zoom: "Het is een combinatie van natuur, cultuur en historie. De Russische bezoekers vonden dit het meest interessante gebied. Dan gaat het om de forten, de Mozesbrug, de uitkijktoren Pompejus. Zij zijn bezig met hun gouden cirkel bij Moskou. Zij hebben gezien hoe wij historisch erfgoed combineren natuur en cultuur." Diverse projecten mogen dan reeds voltooid zijn, op Fort Henricus is hier nog geen sprake van. De vijfster bij De Heen ligt er nog als kale vlakte bij.

Naam

"Dat is nog steeds in ontwikkeling", laat Esther Prent weten. "We moeten er nog een concrete invulling aan gaan geven." Eerder ontstond voor Fort Henricus een plakboek met ideeën die geuit werden op een toenmalige informatieavond begin maart 2018. De zoektocht naar een exploitant voor horeca op de Reijzende Ster, zoals Fort Henricus wordt genoemd, duurt ook nog steeds voort. Op de open dag wordt de nieuwe naam van de uitkijktoren, bij de entree van dit fort, bekend gemaakt.

Natuurwaarden

Voor Natuurmonumenten is het voornaam dat het gebied meer leefbaar wordt voor bezoekers met behoud van natuur en biodiversiteit. "Het was eerst een vormeloze bult", zegt Gert de Groot, gebiedsmanager Zeeland en Volkerak. "Bij de herinrichting moeten de natuurwaarden zo hoog mogelijk worden gehouden. Alleen in het midden van het fort zullen evenementen plaatsvinden. Dit is per definitie een cultuurhistorische plaats in een landschap dat leefbaar wordt gemaakt, maar waar de ingetogenheid bewaard blijft."

(Her)beleven

Tijdens de open dag zal het niet rustig zijn op Fort Henricus. Met entertainment van verschillende artiesten kan men pijl en boogschieten, een stormbaan op gaan, steppen, oud Hollandse spelletjes spelen en nog meer. Kenmerkend is de stoere sfeer die gecreëerd wordt om deze verdedigingswerken te (her)beleven. In combinatie met wateractiviteiten, vliegerdemonstraties en -workshops worden bezoekers bezig gehouden en vermaakt.

Ridderlijk

Wie niet actief bezig wil zijn, kan rondgeleid worden door gidsen. Een weergave kan men zien via: https://www.youtube.com/watch?v=t0nkof-sz6k, die met ridderlijke en epische muziek is samengesteld. Dat ridderlijke past bij de West Brabantse Waterlinie. Vroeger werd er gestreden, gevochten en overwonnen. De open dag duurt van 11.00 tot 17.00 uur om het gebied te beleven en eigen edelmoedige prestaties te ontdekken.

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES