Naast een open deur als uitnodiging tonen Kees van Geel en Hans Hanssen alvast hun werken.
Naast een open deur als uitnodiging tonen Kees van Geel en Hans Hanssen alvast hun werken. (Foto: Claudia Koole)

Kopstukken uit de kunstwereld tijdens CuSt

Hans Hanssen: "Passie gaat bij mij alle kanten uit. De vormen zitten al in mijn hoofd."


STEENBERGEN - CuSt staat voor Cultuurmaand Steenbergen die door Kunstforum.nu wordt georganiseerd en gehouden in de Gummaruskerk van Steenbergen. Bekende regionale gezichten zijn te zien, maar ook kunstenaars met veel allure die exposeren in diverse wereldse plaatsen. Symboliekschilder Aart de Lange zei zijn expositie in Rome af om in Steenbergen te zijn.

De Kunstexpositie Gummaruskerk vindt plaats van vrijdag 6 september tot en met zondag 8 september 2019. Zeven kunstenaars laten hun unieke werken zien. Ze werken ieder op een eigen manier met een opmerkelijke inspiratie. "Mijn passie gaat alle kanten uit", vertelt Hans Hanssen. "De vormen zitten al in mijn hoofd. Die zijn organisch." Als kind werd hij reeds geïnspireerd door de Engelse beeldhouwers Henry Moore en Barbara Hepworth. "Door hun werk ben ik altijd geboeid geraakt. Kunst is iets wat je mooi vindt."

Vrouwen

Hesther van Doornum schildert landschappen van vrouwen. Haar werken zijn nationaal bekend geworden via televisie programma's als VT Wonen en omroep BNN. In Quote magazine werd haar werk gebruikt in een artikel over vrouwelijke financiën. De portretten die ze maakt zijn stijlvol, passen in veel interieurs en zijn soms dominant aanwezig vanwege een krachtige blik die is aangebracht. Een andere kunstenares op de kunstexpositie is Anja Bouwens. Zij werkt met de kunstnaam Art-Anja als keramiste. Ze staat bekend als een 'meester in kleiwerk' en brengt de imperfectie als kunst naar voren. Haar vazen en sculpturen zijn aandoenlijk in vorm en kleur die een emotie oproepen.

Stijl

Een derde vrouw die deelneemt aan de kunstexpositie is Ank van Meer. Natuur, dans, expressie en kleur staan sinds haar kinderjaren centraal. Ze vertelt: "Melancholia, de film van Lars van Trier, raakte mij zo dat ik vond dat ik er iets mee moest doen. Schilderen was de enige optie. Nu is deze film zo prachtig opgenomen in surrealistische sfeer, dat ik dacht: Hoe kan ik dat in mijn stijl overbrengen? Het is een uitdaging. Ik geef niet op en ben er helemaal in gedoken." Naast deze drie vrouwen zijn er vier heren die hun werk gaan tonen. Symboliek schilder Aart de Lange als Works of AART: "Het is hedendaagse symboliek over stilte, verwondering en houvast. Het is een verhaal over onszelf .."

Symboliek

Aan die symboliek geeft Aart de Lange een betekenis: "Stilte is een medicijn en een geschenk om ons te blijven verwonderen over alledaagse dingen. Vertrouwde symbolen voor houvast zijn meerpalen en kerkgebouwen, maar het verhaal van AART leert ons dat houvast veel meer is dan je denkt." Iets om over na te denken en te gaan aanschouwen in de Gummaruskerk als houvast. Aart de Lange moet eigenlijk op twee plaatsen tegelijk zijn voor zijn werk; Rome en Steenbergen, maar koos ervoor om in Steenbergen aanwezig te zijn.

Wereld

Kunstschilder Ben Acket werkt over de hele wereld: "Op reis in La Gomera, Frankrijk, Italië, Mexico, Griekenland en India nam ik doek en verf mee en schilderde op locatie. Zo heb ik op een plek in de bergen in Italië, waar het spookte, voor het eerst zwart gebruikt; Shiva. Op het Griekse eiland Samothraki, met z'n unieke woeste schoonheid, veel bergbeken, watervallen, kleine meertjes overschaduwd door reusachtige platanen, schilderde ik op afgelegen plekken in de natuur."

Popartiesten

Een aanstormend talent op de expositie is Kees van Geel. Hij houdt zich graag bezig met pop-art. "Ik vind het leuk om een afbeelding een eigen draai te geven", legt hij uit. "Het werken van donker naar licht. Dit doe ik bij acryl. Met olieverf moet ik nog zoeken naar een eigen stijl." Kees van Geel maakt grote doeken. Verschillende popartiesten zal hij laten zijn tijdens de expositie die in horeca niet zullen misstaan. "Ik heb onder andere Rihanna, Prince, Mick Jagger en Armin van Buuren geschilderd." De kunstexpositie kent diverse openingstijden: vrijdag 6 september 14.00-21.00 uur, zaterdag 7 september 11.00-16.30 uur en zondag 8 september 11.00-17.30 uur.

l

Claudia Koole
 

Vacatures

Assistent Facilitaire Dienst

Willemstad

Bewindvoerder m/v

Bergen op Zoom en Tilburg

Bezorgers

Zundert

Apothekersassistent m/v

Wijk en Aalburg

Bezorgers

Etten-Leur

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief