Noor van Oers houdt het nieuwe boek 'Dit is Autisme' vast met een uitleg in beeld.
Noor van Oers houdt het nieuwe boek 'Dit is Autisme' vast met een uitleg in beeld. (Foto: Claudia Koole)

Informatiemarkt over autisme in West-Brabant

STEENBERGEN/ROOSENDAAL - Kenmerken van autisme zijn heftiger ervaren wat je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt. Veranderingen zijn niet altijd makkelijk voor mensen met autisme. Omdat er verschillende vormen van autisme zijn blijft informatievoorziening van groot belang. Op zondag 3 november wordt een Informatiemarkt Autisme gehouden vanuit het Autisme Netwerk. Iedere persoon met autisme is anders en dat wordt uitgelegd.


"In West-Brabant ken ik tal van activiteiten en initiatieven rondom autisme. Telkens verbaast het mij hoe weinig bekend we zijn bij het grote publiek", vertelt Sandra Kok, coördinator van Autisme Netwerk dat gevestigd is in Breda met een regionaal werkgebied in West-Brabant. "Onze markt is niet alleen voor mensen met autisme. Het is er ook voor hun partner, kinderen, familieleden, vrienden en collega's. Met ons netwerk geven we West-Brabantse activiteiten en organisaties rond autisme meer bekendheid."

ASS

Noor van Oers uit gemeente Steenbergen is werkzaam als maatschappelijk werker bij MEE West-Brabant en biedt informatie, advies en ondersteuning aan mensen met een beperking en hun omgeving. "Ik help mensen om de juiste ondersteuning te vinden", vertelt ze. "Cliëntondersteuning wordt geboden op allerlei levensgebieden. Dit doen we op aanvraag van onze cliënten waaronder mensen met een stoornis op het gebied van Autisme Spectrum, tegenwoordig noemen we dit ook ASS als 'autismespectrumstoornis'. Samen met andere collegae vormen we een team met als aandachtsgebied autisme. Dit team bestaat uit consulenten, een jeugdprofessional en een ervaringswerker."

Doel

De kennis over autisme ontwikkelt door welke steeds verspreid dient te worden. "Ten opzichte van vroeger is er meer aandacht voor en kennis over autisme. De diagnostische criteria voor autisme zijn nu breder dan decennia geleden werden gehanteerd", vertelt Noor. "Op de Informatiemarkt Autisme is een breed aanbod van (interactieve) informatiestands en workshops. Dit schetst een goed beeld voor het aanbod voor jeugd en volwassenen met autisme binnen West-Brabant. Ons doel is dat mensen met autisme zo goed mogelijk mee kunnen doen in deze vaak erg ingewikkelde maatschappij."

Vraagwijzer

Coördinator Sandra Kok raadt mensen aan, die beroepsmatig met autisme te maken hebben, om naar de informatiemarkt te komen. "Het is altijd goed collega's te ontmoeten en zo te ontdekken wat West-Brabant breed te bieden heeft voor jeugd en volwassenen." Via Vraagwijzer in Steenbergen is meer informatie te verkrijgen over MEE West-Brabant. MEE is er voor alle kwetsbare burgers die cliëntondersteuning nodig hebben. De Informatiemarkt Autisme wordt op zondag 3 november 2019 gehouden van 11.00 - 15.00 uur in wijkcentrum De Bergspil in Roosendaal en is bedoeld voor de gehele regio West-Brabant. Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.

Claudia Koole
 

Vacatures

(Web)Redacteur

Breda

Bezorgers

Dinteloord

Gepensioneerde klusjesman

Prinsenbeek

Bezorgers

Genderen, Hank

Onderhoudsmonteur (M/V)

Budel-Dorplein

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief