Wethouder Prent klom tot het hoogste punt in de Watertoren voor de Vuelta 2020.
Wethouder Prent klom tot het hoogste punt in de Watertoren voor de Vuelta 2020. (Foto: Claudia Koole)

Steenbergen heel even wielerhoofdstad voor een dag in 2020

STEENBERGEN - Het komt niet snel voor dat een wethouder letterlijk bovenop een toren gaat staan. Binnen gemeente Steenbergen gebeurde dit wel. Wethouder Esther Prent ging alvast voor de Vuelta 2020 op het hoogste punt van de Watertoren staan. Ze schreeuwt van dit Watertorendak: iedereen mag een idee indienen om van de Vuelta een groot feest te maken.


Onlangs heeft wethouder Prent aangeschoven gezeten bij de werkgroep Vuelta 2020 in Breda. "Ik merkte gelijk dat wij al lekker warm lopen voor dit evenement, hoewel de gemeente alleen faciliteert in deze. Achter de schermen zijn we zelf ook bezig met hele grote dingen die nog niet bekend mogen worden, maar het is belangrijk dat veel inwoners mee gaan doen."

Oproep

Dit meedoen is een oproep aan de inwoners van gemeente Steenbergen uit alle kernen. Wethouder Esther Prent werd begeleid door Michael Slee van Height Safety Expert Steenbergen. Dit bedrijf begeleidt en traint mensen die dagelijks de hoogte in moeten voor hun werk zoals dakbedekkers, schilders, windmolenpersoneel en andere hoogwerkers. "Ik voelde me 100% veilig", vertelt de wethouder. "Als het iets over de rand was geweest, had ik het spannender gevonden."

Activiteiten

Mensen die een leuk idee hebben voor de doorkomst van de Vuelta op 16 augustus 2020 mogen een bericht zenden aan vuelta2020@gemeente-steenbergen.nl De nieuwe medewerkster Laura van der Goor ontfermt zich over de aangemelde activiteiten, samen met andere collega's, om van dit wielersportevenement een groot succes te maken.

Gran Salida

Steenbergen maakt zich klaar voor de grote doorkomst op 16 augustus 2020. Het zal een razendsnelle doorkomst zijn met wielrenners die als haren voorbij zullen vliegen. De Vuelta wordt voor een tweede keer in Nederland gehouden. Eerder werd de Vuelta, als Gran Salida, gereden in 2009 te Assen. Reeds op vrijdag 14 augustus 2020 start de Gran Salida van de Vuelta a España in Utrecht. De ploegentijdrit in Utrecht is zo'n 23,7 kilometer in de stad zelf. Rit twee en drie vinden ook plaats in Nederland. Bij de 2e etappe wordt er gefietst van Den Bosch terug naar Utrecht. Het aantal kilometers hierbij is 183. De 3e etappe wordt spannend voor Steenbergen. Dit is een race met start en finish in Breda. Hier worden de meeste kilometers gereden: 193!

Heiligdom

Het is de 75e Vuelta die gaat plaatsvinden. De bekendmaking van de definitieve route Vuelta 2020 door Spanje vindt plaats op 17 december 2019, maar dat er geklommen wordt naar een rooms-katholieke heilige plaats is zeker. Nadat de renners door Steenbergen zijn gekomen, vindt er een rustdag plaats op 17 augustus 2020 volgens het vastgestelde parcours. De tocht stopt in Nederland en gaat op 18 augustus 2020 verder in Spanje. Dan wordt een korte rit gereden, maar wel één met een slotklim van vijf kilometer op een 9% helling. Dat wordt kilometers lang klimmen geblazen. Dit is de rit van Irún naar het heiligdom van Arrate. De Arrate is een berg van 556 meter hoog in Spaans Baskenland. Eenmaal bovenop de berg kan men naar de schrijn van de Heilige Maagd van Arrate die sinds 1928 de beschermheilige van Éibar is.  

Wielerhoofdstad

In 1935 werd de allereerste Vuelta gereden. Twee Nederlanders namen toen deel aan de wielerwedstrijd. Het Nederlandse wielrennen begint zowat in West-Brabant, het dorpje Sint-Willebrord dat als wielerhoofdstad van Nederland wordt beschouwd. Dat komt door wielerkampioen Marinus Valentijn. Hij gaf vervolgens de eerste fiets aan Wim van Est die ook wereldberoemd werd. Daarna volgden Wout en Rini Wagtmans. De kleindochter van Marinus Valentijn trouwde met Jacques Hanegraaf, ook een bekende in de wielersport. En de kleinzoon van Valentijn, Daan Luijkx, zorgde ervoor dat de familiezegen als wielersport bleef bestaan. De regio West-Brabant, waartoe Steenbergen behoort, krijgt de wielerzegen van de Vuelta 2020. Zo wordt Steenbergen in 2020 een klein beetje wielerhoofdstad.

l

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES 

Vacatures