Carnaval wordt goed ingeluid met het Jan Keller bal in eetcafé Bij Ons.
Carnaval wordt goed ingeluid met het Jan Keller bal in eetcafé Bij Ons. (Foto: Claudia Koole)

Buitenaardse sferen in 't Vosse-ol met 11 gebooje

'T VOSSE-OL/NIEUW-VOSSEMEER - Elke kern in gemeente Steenbergen heeft een eigen motto met carnaval. In 't Vosse-ol zoeken ze het wel erg ver hogerop. Ze gaan zich in buitenaardse sferen begeven en hebben er zelfs 11 geboden bij gemaakt. De saamhorigheid staat voorop waarbij de voorzitter van de carnavalsvereniging, Giscard van Tilburg, een eigen credo heeft.


Het gevolg in 't Vosse-ol bestaat uit vier personen: Prins Peer d'un Eerste, Boer Joene, Jan Keller en Nar Imke. Er is ook een jeugdgevolg, maar dat wordt bekend een paar weken voor de officiële carnavalsweek. Het spits wordt afgebeten met het Jan Keller bal in eetcafé Bij Ons in de Voorstraat van 't Vosse-ol. Daar werden alvast de 11 gebooje voorgelezen die gelinkt zijn aan hun carnavalsmotto 't Is ier buitenaards.

Graancirkels

Voorzitter Giscard van Tilburg: "Wij willen bijzonder zijn met onze buren. Iedereen is welkom in ons dorp. Het carnavalsfeest moet worden blijven behouden in zijn geheel. Iedereen die hier komt, is een voske of een vossinneke. En iedereen is speciaal." De buitenaardse sferen vertalen zich in de verkleding en de optocht. Graancirkels zijn niet aan de orde. "Nee daar hebben we niet op ingestoken op graancirkels. "Het is belangrijk om samen te zijn. Het opvallen bij ons is normaal doen en dat is al buitenaards genoeg", uit de voorzitter als een credo.

Gebooje

Een uitspraak van de vorige prins wordt nog steeds geëerd en luidt: "Wij als klein dorpje vinden het bijzonder om in staat te zijn vier dagen carnaval goed gevuld te vieren met veel mensen bij elkaar." Dat gevuld is te zien aan het Pretprogramma dat 't Vosse-ol kent. De 11 gebooje zijn een voortborduursel op de rooms-katholieke 10 geboden uit de catechismus en de Bijbelboeken Exodus en Deuteronomium, doch met een eigen unieke inhoud. Het begint niet met het eerste, maar met het elfde gebod in het dialect van 't Vosse-ol.

Spacecake

Een aantal gebooje worden alvast genoemd om kennis te maken met de buitenaardse sferen. 10e gebooje: Agge mar wit da die buitenaards lui veul slimmer zijn dan wij. Aanders hadden ze wel contact opgenomen. Kek mar is hoe oeuw buurman dur uit ziet. 9e gebooje: Ok wij zijn milieubewust dus wees zuinig meej de aarde. T 'is de enige planeet waar ze bier schenken tijdens een buitenaardse gezellig feestje as carnaval. 7e gebooje: Vertrouw dur op dagge tier buitenaards is agge naor de sterre kekt en dat ut bij die sterren wijt weg is! Daor wulde nie gevonden worre. 5e gebooje: Gebruik geen spacecake meej dees daoge! Ouw ut bij boerenkool of peejstamp meej worst! 3e gebooje: Gao op tijd naor uis anders ziede daor vliegende schotels! 2e gebooje: Agge van alle veurige gebooje niks snapt meldt oew eige dan bij één van de hofhouding. Ut maokt nie uit bij welke ze kunne ut allemaol uitleggen! Om de andere gebooje te weten te komen, moet men 't Vosse-ol bezoeken en het gevolg aanspreken. Op www.vosse-ol.nl staat het Pretprogramma. 

Claudia Koole
 

Vacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief