Nog geen aanbod sport voor kinderen met beperking
Faye (9) in haar nieuwe bed met haar KNGF buddyhond Guus
Faye (9) in haar nieuwe bed met haar KNGF buddyhond Guus (Foto: Claudia Koole)

Nog geen aanbod sport voor kinderen met beperking

DINTELOORD - Een aantal jaren geleden trok ze de stoute schoenen reeds aan om kinderen met beperkingen een plaats te bieden op de ijsbaan. Moeder Martine Coelingh uit Dinteloord kreeg het voor elkaar om op speciale tijdstippen de schaatsbaan op te mogen, maar daar bleef het bij. Het initiatief om sport verder te ontwikkelen voor kinderen met een beperking wordt nu verder opgepakt en suggesties van verenigingen zijn zeer welkom.


"We zijn een kleine gemeente voor dit sportonderdeel", laat sportcoach Ivo Boluyt weten. "Het aanbod in de gemeente moet veranderen, want op dit moment moeten we het buiten de gemeentegrenzen gaan zoeken. Het is belangrijk om de verbinding te zoeken met bestaande verenigingen binnen onze eigen gemeente. De doelgroep in Steenbergen en omgeving is niet zo groot en zelfs vrijwilligers met een expertise om kinderen met beperkingen in sport te begeleiden zijn nog niet te vinden."

Wiel

Joyce Joosen, coördinator bij WijZijnTraverse is er ook mee bezig. Joosen: "Wij willen als WijZijnTraverse meer bekendheid aan dit onderwerp geven en toetsen welke behoefte er leeft. In maart gaan we rond de tafel om te bezien welke mogelijkheden er zoal zijn. Dat doen we met de sportcoach van gemeente Steenbergen, Ivo Boluyt, de moeders die een groepje hiervoor hebben gevormd als sociaal team en met ons. Maar we hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wij bieden een organisatorische ondersteuning hoe we het bij elkaar krijgen."

Kinderschoenen

Binnen gemeente Steenbergen is een Sportakkoord bekend. Om zoveel mogelijk mensen te laten bewegen kan eenieder deelnemen aan het Lokaal Sportakkoord dat op 11 februari plaatsvindt vanaf 19.00 uur in de sportkantine bij het voetbalveld, aan Het Hoogje 1 in Kruisland, maar of hier tevens het onderwerp sport voor kinderen met een beperking aan de orde komt, is nog niet zeker. Het initiatief voor sporten met een beperking staat nog in de kinderschoenen. "Ik heb reeds een gesprek gehad met zwembad De Meermin", laat Boluyt weten. "Zij gaan hier eveneens mee aan de slag."

Suggesties

Martine Coelingh is erg blij met de aandacht die er reeds is. Ze hoopt dat verenigingen en sportorganisaties reageren. "Ik merk dat er heel veel verschillen zijn tussen gemeenten. Het is voor ons een noodzaak om dit te zoeken, omdat er geen keuze is. Eén op één begeleiding is heel moeilijk te vinden voor kinderen zoals Faye. Ik vind het belangrijk dat kinderen met een beperking kunnen gaan sporten, dat ze kansen krijgen en zich kunnen ontwikkelen op dit gebied." Suggesties kunnen kenbaar worden gemaakt bij WijZijnTraverse via welzijn-stb@wijzijntraversegroep.nl met telefoonnummer 0167-750850. "We moeten dit onderwerp groter maken binnen onze gemeente om deze doelgroep te helpen", laat Ivo Boluyt weten als sportcoach. "En mensen kunnen ook bij mij terecht via i.boluyt@gemeente-steenbergen.nl om mogelijkheden en oplossingen aan te dragen".

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief