Foto: Facebook Suiker Unie

Suiker Unie start jaarlijkse verwerking van diksap tot kristalsuiker

DINTELOORD - Suiker Unie is van start gegaan met de jaarlijkse verwerking van diksap tot kristalsuiker. Ondanks beperkingen vanwege het coronavirus hebben de suikerfabrieken in Dinteloord en Vierverlaten op tijd het onderhoud en de investeringen kunnen afronden. 


De suikerfabrieken hebben tijdens de bietencampagne zo’n 400.000 ton diksap geproduceerd en opgeslagen in tanks: drie in Dinteloord en twee in Vierverlaten. Door dit tussenproduct te maken, kunnen de fabrieken beduidend meer suikerbieten verwerken. 

40 tot 45 dagen

Het duurt daarna circa 15 dagen om het diksap van één tank te verwerken tot suiker. Dat betekent dat de fabriek in Dinteloord ongeveer 40 tot 45 dagen zal draaien (tot eind juni/begin juli) en Vierverlaten circa 30 dagen. In totaal wordt zo’n 250.000 ton suiker geproduceerd. 

Investeringen

“In Dinteloord gaat het om 150.000 witsuiker, ofwel onze volledige silo-opslagcapaciteit hier”, aldus plantmanager Luc Kroes. “Om de fabriek hiervoor gereed te krijgen, zijn we direct na de bietencampagne van half januari begonnen met het onderhoud en omvangrijke investeringen, zoals het vervangen van vijf van de tien witsuikercentrifuges."

Werkafstand

Door de afgekondigde corona maatregelen half maart, had dit heel wat voeten in de aarde. Zo moest iedereen zich houden aan de anderhalve meter werkafstand. "Bovendien werkten we samen met een Duitse leverancier die de centrifuges samen met onze mensen kwam installeren, gevolgd door trainingen en proefdraaien. Een en ander zorgde voor extra complexiteit, ook aan de grens. Verder is het jaarbedrijf, waar we alle mogelijke zeefsoorten suiker maken, ondanks de corona beperkingen binnen één week weer in topconditie gebracht. Een formidabele prestatie dat dit allemaal is gelukt.”

Stickers

Ook de diksapraffinage zelf vindt plaats conform de anderhalve meter economie en de hygiëneregels van het RIVM. Kroes: “Stickers en een plattegrond geven duidelijk aan waar onze operators mogen zitten in onze centrale regelkamer CBR. Verder hebben we afgesproken hoeveel mensen erin mogen, hoe je elkaar passeert, enzovoorts. We doen er alles aan om corona buiten de deur te houden.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief