Kledingbank Steenbergen voor mensen die het niet zo breed hebben
Foto: Lydia Reiniers

Kledingbank Steenbergen voor mensen die het niet zo breed hebben

STEENBERGEN - In de week van 21 tot en met 25 september organiseert Rian Liefhebber van de Ontmoetingswinkel in Steenbergen samen met haar vrijwilligers een kledingbank voor mensen die het niet zo breed hebben. Dat gebeurt niet in de eigen winkel, maar in een bedrijfspand aan de Prins Reinierstraat.


Het organiseren van de kledingbank is een uitvloeisel van een prijs die Liefhebber eerder dit jaar won: 3.000 euro vanuit de ING in het kader van Help Nederland Vooruit, waarin de eigenaresse van de Ontmoetingswinkel haar plannen voor een kledingbank ontvouwde. 

Uitnodigingen

"Er zijn altijd mensen die niet bij instanties bekend zijn, maar toch heel hard iets nodig hebben", vertelt Rian over het initiatief. "Ik heb uitnodigingen met een inschrijfformulier naar allerlei instanties gestuurd die met zorg en welzijn te maken hebben." Als voorbeelden noemt ze de GGz, verschillende wijkzusters, Traverse, het Jongerenwerk en de Voedselbank. "Zij hebben de formulieren weer verspreid onder de bij hen bekende mensen, die daarna weer ingevuld en wel bij mij terug zijn gekomen. Belangrijk daarbij was dat ook de maat ingevuld was, zodat ik weet welke kleding ik die week ongeveer moet hebben." 

Waterschoentjes

In heel veel plaatsen worden al kledingbanken gehouden, stelt Liefhebber. "Omdat ik een tweedehands kledingwinkel heb, kom je met mensen in aanraking die waterschoentjes komen halen omdat een van hun kinderen moet afzwemmen. Die zijn op dat moment in Steenbergen niet te koop en dan moeten ze de bus of taxi nemen naar Bergen op Zoom. Gymschoentjes ook, die kun je niet overal goedkoop krijgen. Daar betaal je al gauw 15 euro voor, dat is voor mensen met een laag netto-inkomen al best een uitgave."

Bescherming

Voor de kledingbank wijkt ze uit naar een bedrijfspand wat te koop staat op het industrieterrein aan de Prins Reinierstraat, achter de Boerenbond, en wat haar voor dit initiatief gratis ter beschikking is gesteld. "Ik kon niet eerder beginnen met verzamelen omdat ik gewoon ruimtegebrek heb. Ik heb een garagebox bij moeten huren om alles op te slaan." De kledingbank houdt ze bewust niet in de Ontmoetingswinkel. "De mensen die hun kleding komen halen, moeten dat in alle rust en bescherming kunnen doen." Liefhebber wil hen ook graag nieuw ondergoed en sokken geven. "Dat wordt wel moeilijk, want dat moet ik allemaal kopen. De overige kleding haal ik uit mijn eigen winkel."

Rian doet niet echt een oproep om nog kleding te komen brengen. "Steenbergen is me wat dat betreft goed gezind hoor. Mensen komen vaak al complete zakken met kleding afgeven hier bij de Ontmoetingswinkel." Ze heeft wel een gebrek aan schoenen, vooral herenschoenen. "Want ja, wanneer gooit een man zijn schoenen weg? Meestal pas als ze echt kapot of versleten zijn. En die ga ik dan ook echt niet aan andere mensen schenken. Ik wil graag nette spullen weggeven."

Tijdschema

Op basis van de teruggekomen formulieren, worden in de week van 21 tot en met 25 september een kleine honderd personen verwacht. Hiervoor is een strak tijdschema opgesteld. Dames- en herenkleding worden gesplitst, kinderkleding staat apart en alles staat gesorteerd op maat.  

Mensen die geen uitnodiging en inschrijfformulier hebben ontvangen en denken ook in aanmerking te komen voor gratis kleding, kunnen een mail sturen naar info@de-ontmoetingswinkel.nl of even bij de winkel aan de Kaaistraat binnenlopen. "Ik ga natuurlijk wel eerst met die mensen in gesprek om te kijken of zij ook echt behoefte hebben aan gratis kleding", besluit Rian Liefhebber. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief