Jos van Tilburg doet veel vrijwilligerswerk: 'Ja, je wordt gevraagd, hè?'
Jos van Tilburg doet veel vrijwilligerswerk: 'Ja, je wordt gevraagd, hè?' Foto: Kitty van Peer

Vrijwilliger Jos (81) blijft actief dankzij de drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat

Door: Kitty van Peer Algemeen

NIEUW-VOSSEMEER - De 81-jarige Jos van Tilburg is een man met een lange en interessante geschiedenis. Iemand met veel feitenkennis en een olifantengeheugen. En met een druk en vol leven. 

Geboren als Janus van Tilburg was hij als tiener getuige van de Watersnoodramp en werd hij geëvacueerd naar Tilburg. Daar werd Janus voor het gemak ‘omgedoopt’ tot Jos van Tilburg. En Jos is het bij terugkomst gebleven. “Ik moest wel wennen in Tilburg,” aldus Jos. “Aan het niveau van de school en de fraters in hun lange gewaden, het was allemaal anders. We zijn destijds op twee adressen opgevangen.” Straatnaam, huisnummer en de gezinsleden, weet Jos zo op te noemen. “Eerst bij een rijk gezin van een textielfabrikant,” vertelt hij verder. “Daarna bij een timmerman, ik herinner mij zijn driewielvrachtwagen nog heel goed. Ik was daar toen erg van onder de indruk. Ook van het feit dat deze man precies op de minuut nauwkeurig kon aangeven, wanneer er een trein voorbij zou komen.”
Deze nauwkeurigheid heeft Jos zeker ook verder in zíjn leven meegenomen. Als ik vraag hoe hij zo actief is gebleven, heeft hij zijn antwoord meteen klaar. “De drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Neem van mij aan dat zijn hele belangrijke waarden. En die hebben we onze twee jongens zeker ook meegegeven. Ze doen het goed,” zegt hij met enige vaderlijke trots.

Ondernemingsraad

In 1960 begint Jos bij Philips in Roosendaal. Eerst in de productie maar gaandeweg meer en meer als bestuurslid bij de ondernemingsraad. Iets wat hij destijds meteen heel interessant vond. Als secretaris bij de OR is hij betrokken geweest bij heel wat overleggen en cao-onderhandelingen. De laatste tien jaar van zijn tijd bij Philips was hij daar fulltime mee bezig. Na precies veertig jaar gewerkt te hebben, ook heel nauwkeurig, ging Jos met pensioen. Kwam er meer tijd vrij voor veel andere functies. Te veel om op te noemen. Van penningmeester tot secretaris en voorzitter. Van voetbalvereniging en biljartvereniging tot Katholieke Bond van Ouderen (KBO). En al deze functies vervult Jos al heel wat jaren met veel plezier. “Ja, je wordt gevraagd, hè?” legt hij uit. “En van het één komt het ander. Mensen weten me te vinden en ik vind het leuk om lijnen uit te zetten. Ik kijk graag vooruit, ook in mijn functie als secretaris bij belangenvereniging KBO Nieuw Vossemeer.”

Jubileum

Op dit moment liggen de sociale KBO-activiteiten stil. “Gelukkig hebben we in februari vorig jaar nog net ons 70-jarig jubileum kunnen vieren. Daarna zijn er tijdens de versoepeling nog wel wat activiteiten in de Vossenburcht geweest. Bingo en kaartmiddagen op 1,5 meter én met handschoentjes aan. Maar alle andere activiteiten, zoals de dagtrip, het toneel en de modeshow, konden niet doorgaan. Deze activiteiten zijn heel belangrijk voor de mensen en worden nu enorm gemist. We houden de richtlijnen goed in de gaten, voor de geplande activiteiten in 2021,” legt Jos uit. “Maar KBO Nieuw Vossemeer wil er ook in deze tijd voor de mensen zijn. Telefonisch voor advies, of als ze hun verhaal kwijt willen. Of via e-mail als mensen iets van zich af willen schrijven.” Aldus Jos van Tilburg, een punctuele man die vertrouwen haalt uit zijn wekelijks bezoek aan de kerk en geniet van zijn ochtendwandeling, stipt op tijd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief