<p>Lia, Valence en Boudein leven voor Kyokushin karate.</p>

Lia, Valence en Boudein leven voor Kyokushin karate.

(Foto: Christel Schiphorst)

Kyokushin karategezin uit De Heen blijft winnen

DE HEEN – Eind september won Valence Bickel (23) voor de vierde keer de Europese titel in Kyokushin karate. Nu bereidt ze zich voor op de Wereldkampioenschappen in Krakau, op 20 november.


Dat Valence het niet van vreemden heeft blijkt al snel. Moeder Lia Vlietland (58) heeft het zaadje geplant. Op haar 16de is zij namelijk begonnen met karate. In de eerste 18 jaar dat ze deze verdedigingssport beoefende, klom ze op tot de 3de dan, had haar eigen sportscholen in Stellendam en Numansdorp. Haar man, Boudein Bickel (52), had ze ondertussen leren kennen in Stellendam en hij kwam ook karatelessen volgen, naast zijn voetbalcarrière in de hoofdklasse amateurs. In 1992 werd Lia boswachter op Benedensas. Drukke banen, ‘n groeiend gezin en helaas niet de mogelijkheid, vanwege de regels van de karatebond, om ‘n eigen Kyohkushin sportschool in Steenbergen te beginnen, leidden tot ‘n karatepauze van 18 jaar.

Sportief gezin

De sportieve ouders stimuleerden ondertussen wel al hun vier kinderen op sportgebied. De zonen Boudein en Lauran stortten zich op voetbal en drummen. Valence en haar zus Elyne gingen turnen bij Trafo en stroomden al snel door naar het 1ste divisieniveau via Dynamo in Roosendaal. “Turnen is een hele goede basis voor de karatesport,” vertelt ze. “Grote balans, lenigheid, discipline. Toen ik zes jaar geleden bij een zomerkamp in Papendal was geweest en het Kyokushin examenvechten had gezien, was ik om. Ik ging trainen in Middelharnis bij Karateschool Kiyozumi. Mijn ouders moesten rijden, dus zij zijn toen ook weer begonnen met karate”. Het bloed kruipt….

“Al in 2018 werd ik Europees Kampioen en de jaren erna heb ik dat weten vast te houden. Het verdedigen van een titel is moeilijk, maar zeker de laatste keer, afgelopen september, was ik echt heel erg tevreden,” lacht Valence. “Ik ben erg trots op deze titel, het ging zoals ik graag wilde: goede gevechten, de juiste mentaliteit en balans.” Een vechtershart? “Jazeker, dat betekent ‘je gaat door gaat waar anderen stoppen’, ook al heb je veel talent, het gaat om het dóórgaan. En zelfreflectie is belangrijk, kritisch zijn op iedere wedstrijd, winnen niet als vanzelfsprekend beschouwen en steeds opzoek naar de uiterste grens.” Hier spreekt een gepassioneerde karateka. 

Zelfverdediging

Moeder Lia kreeg na vier jaren trainen in Middelharnis eindelijk, na 22 jaar, de kans om wel in Steenbergen haar karateschool te openen. Vol enthousiasme praten zij en haar man over Kyokushin. “Het is een full contact karate en een budosport, waarbij respect, discipline, zelfvertrouwen, nooit opgeven, nederigheid en constant je grenzen verleggen voorop staan. Het is een zelfverdedigingssport, maar je leert véchten, waarbij het gaat om het ‘effect’. Dankzij de intensieve trainingen, de beheersing van de vele technieken en het gedisciplineerd verlopen van de wedstrijden zijn er weinig blessures. Voor volwassenen en kinderen is het ‘n hele goede sport om je zelfvertrouwen op te bouwen, maar ook de duidelijke structuur is belangrijk. Na een maand zie je al het positieve effect op kinderen,” aldus Lia. Volgende week gaat het drietal naar Papendal: Lia gaat daar voor haar 4de-dan examen, Boudein voor zijn 1ste kyu en Valence voor haar 1ste dan. 

Meer weten? FB Kyokushin Steenbergen

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief