Gewoon Lokaal! wil dat Steenbergen in gesprek gaat met eigenaren windmolens.
Gewoon Lokaal! wil dat Steenbergen in gesprek gaat met eigenaren windmolens. Foto: Pixabay

Gewoon Lokaal! pleit voor uitzetten lichten windmolens

Door: Addo Sprangers Algemeen

STEENBERGEN - Dankzij nieuwe technieken zullen de rode (knipper)lichten op de windmolens van Windpark Krammer, het windpark op en rond de Krammersluizen in de Philipsdam bij Bruinisse, binnenkort nog maar sporadisch oplichten. Dat is goed nieuws, vindt de Steenbergse fractie Gewoon Lokaal! Zij pleit ervoor dat ook in Steenbergen en omringende gemeenten snel werk wordt gemaakt van de nu nog permanent brandende rode luchtvaartlichten.

“De fractie Gewoon Lokaal! heeft zich van meet af aan gekeerd tegen het gebruik in en rond Steenbergen van rode (knipper) lichten op windmolens hoger dan 150 meter,” schrijft fractielid Jan Veraart namens de fractie Gewoon Lokaal! in een brief aan Het college. “In de buurt van onze gemeente staan nogal wat windmolens met deze zogenaamde. luchtvaartverlichting: ze beschikken over lichten die ’s avonds en ’s nachts permanent branden. De lampen zijn daardoor tot zeer ver in de omtrek te zien, ze springen enorm in het oog, en tasten de beleving van de nachtelijke donkerte aan. Volgens Windpark Krammer, worden de komende weken de rode luchtvaartlichten op dat windpark definitief uitgezet. Voor Gewoon Lokaal! is dit heuglijk nieuws. Alleen bij te dicht naderend vliegverkeer zullen de lampen nog oplichten. Dit is te danken aan nieuwe technieken en aangepaste regelgeving.”

In gesprek

In zijn schrijven vraagt Veraart burgemeester en wethouders of zij op de hoogte zijn van de door hem geschetste wijzigingen in regelgeving betreffende de verplichte, permanent aanwezige luchtvaartverlichting en of zij het met Gewoon Lokaal! eens zijn dat met het uitschakelen van de permanent brandende rode lichten een belangrijke stap wordt gezet naar het terugbrengen van de kwaliteit ‘donkerte’ in de gemeente Steenbergen en dan vooral in het buitengebied. Hiernaast is hij benieuwd of het college bereid is om in gesprek te gaan met de eigenaren van de windmolens die op Steenbergs grondgebied staan, meer specifiek die nabij Dinteloord, om te bevorderen dat ook daar op korte termijn de rode luchtvaartlichten worden uitgezet. Verder verzoekt hij het college contact op te nemen met omringende gemeenten om er voor te zorgen dat ook daar op korte termijn de permanent brandende lichten worden uitgezet. “We denken bijvoorbeeld aan Roosendaal waar vlakbij de Wildenhoek-Holderbergsedijk in Kruisland drie windmolens met verlichting staan opgesteld,” ligt hij toe. “Ook in de gemeente Moerdijk staan meerdere molens met lichten, die vanaf onze gemeente helaas goed zijn te zien.” De resultaten van de gesprekken met genoemde gemeenten en eigenaren ziet Veraart graag teruggekoppeld met Gewoon Lokaal! “Last but not least’ vraagt hij het college te bepleiten en te bevorderen dat bij het opschalen van bestaande, oude windmolens in Steenbergen, ook in de toekomst, géén gebruik zal worden gemaakt van permanente luchtvaartverlichting.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief