Kunstenaar Hans Hanssen en Kuun de Boer van de Dorpsraad bij het beeld van Siwa de vis.
Kunstenaar Hans Hanssen en Kuun de Boer van de Dorpsraad bij het beeld van Siwa de vis. Foto: Caren Vermaat

Tweede leven voor Siwa de vis

Door: Caren Vermaat Algemeen

DINTELOORD - Meer dan veertig jaar geleden heeft gemeente Dinteloord en Prinsenland bij de aanleg van het Raadhuisplein een kunstwerk aangeboden gekregen. Dat was een betonnen vis, gemaakt door de Zundertse kunstenaar Henk Groenhuis. 

Tijdens de renovatie van het Raadhuisplein in 1996 is het kunstwerk afgevoerd en uiteindelijk terechtgekomen op het industrieterrein Dintelmond van Dion van Tilburg. Daar heeft de vis, in drie stukken, 25 jaar gelegen.
 

Metamorfose

Twee jaar geleden kreeg de Dorpsraad te horen dat de vis daar nog steeds lag. Het idee is toen ontstaan om de vis een tweede leven te geven. De Dorpsraad heeft contact opgenomen met de Dinteloordse kunstenaar Hans Hanssen die ook de suikerpee en de social sofa heeft vormgegeven. Hans was direct heel enthousiast en heeft, om te beginnen, in overleg met de Dorpsraad de oorspronkelijke kunstenaar benaderd om toestemming te vragen om de vis een metamorfose te laten ondergaan. 

Siwa de vis

“We hebben Henk uitgenodigd om de vis te komen bekijken en te laten zien wat we voor ogen hadden. Ik had de vis aan een kant helemaal kaal gelaten en aan de andere kant met mozaïek bewerkt. Henk vond het prachtig en was zichtbaar ontroerd. En toen hij hoorde dat we de vis de naam Siwa gingen geven, kreeg ik volledig carte blanche van hem. De vis is vernoemd naar de kleindochter van Henk en de Hindoestaanse God Shiwa. In september 2021 is Siwa verhuisd naar een loods van de familie Maris aan de Steenbergseweg, waar ik de vis eerst heb gerepareerd. Daarna heb ik in de schuur bij de familie Hopmans aan de Noordlangeweg zo’n 200 uur aan de vis gewerkt.” 

“Hans had van begin af aan een duidelijk beeld in zijn hoofd hoe de vis eruit moest gaan zien en wilde dit in zijn eentje doen”, aldus Kuun de Boer van de dorpsraad Dinteloord. “Hij heeft ruim 15.000 mozaïek steentjes één voor één zelf uitgezocht, bewerkt en op de vis geplaatst, echt een monnikenwerk, maar met een schitterend resultaat.”

Spiegeltjes 

“Net als Gaudi wilde ik ook een beetje ‘out of the box’ denken bij mijn mozaïekwerk en heb ik hier en daar wat bijzondere dingen toegevoegd,” aldus Henk. “Zo heeft Siwa een paar spiegeltjes op haar kont en heeft ze een paar tranen bij haar ogen, die zowel verdriet als geluk uitbeelden. Veel van de steentjes zijn parelmoer, dus als de zon erop schijnt schittert Siwa aan alle kanten.”

Geheime tijdcapsule

“In de buik van Siwa zit ook nog een tijdcapsule verstopt met daarin tekeningen van de kinderen van de familie Maris en informatie over Siwa,” zegt Hans. “Op de sokkel van Siwa zal nog een QR-code komen die door voorbijgangers kan worden gescand, waarna het verhaal van Siwa wordt verteld. Dit zal waarschijnlijk gaan gebeuren in samenwerking met Platform Kunst en Cultuur Steenbergen dat voor alle kunstwerken in de gemeente Steenbergen een QR-code wil gaan maken.”.

Er zal nog een officiële opening komen van het kunstwerk, maar daar is nog geen datum voor bekend. Voorlopig kan iedereen alvast van het prachtige kunstwerk genieten. “Ik hoop dat iedereen het mooi vindt, dat ze nu haar plekje hier aan de haven heeft gevonden en dat ze niet zal worden beklad of weer bij het oud vuil belandt,” besluit Hans. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief