Hero Veraart (12) bij zijn Koningsdagfiets met Hollandse vlag.
Hero Veraart (12) bij zijn Koningsdagfiets met Hollandse vlag. (Foto: Claudia Koole)

Het weer hielp mee bij Zonder Genade van de Kade

STEENBERGEN - Bij een zomerse temperatuur van dik 20 graden zou het een drukte van jewelste zijn geweest bij Zonder Genade van de Kade, maar bij deze editie op Koningsdag van de Lions Steenbergen e.o. moesten ze het doen met herfstig weer. Een handjevol deelnemers meldden zich aan. De vraag bleef staan of verschillende deelnemers door een windstoot in het water belandden of door hun eigen onhandigheid op het smalle paadje over het havenwater. 


Het weer gooide met tussenpozen wat roet in het eten, of beter gezegd in het water. Met de harde windstoten en de forse regendruppels tussendoor was er geen genade voor de deelnemers bij het waterspektakel Zonder Genade van de Kade, dat bij de start geopend werd door burgemeester Ruud van den Belt en voormalig Nederlandse profwielrenner Koos Moerenhout.

Havenkantoor

Dapper ging Hero Veraart (12) als jongste deelnemer soepel over de smalle plank. Zijn fiets was op een bijzondere manier ingepakt aan het stuur en de kleur oranje pronkte chauvinistisch achterop zijn tweewieler door de grote Hollandse vlag met leeuw. Zijn oranje pruik werd heel even verstopt onder een helm. Speaker Toon van Drunen: "Het is een mooi spektakel. Iedereen krijgt een zwemvest aan en een helm op. Degenen die in het water vallen, mogen nadien gelijk door naar het havenkantoor. Daar zijn douches. Dat moet ook wel met dit weer. En het water kunnen ze beter niet drinken."

Gecharmeerd

De president van Lions Steenbergen e.o., André Janse, was vooral blij met de reactie van de burgemeester: "We merkten dat hij erg gecharmeerd was van het feit dat we dit spektakel een tweede kans hebben gegeven. Vorig jaar konden we het niet door laten gaan vanwege blauwalg in het water. Hij benadrukte dat het voor de haven heel goed is dat zo'n waterspektakel als dit gehouden wordt." Dit jaar is er geen blauwalg, maar het havenwater kent geen drinkkwaliteit. Die drinkkwaliteit werd wel gewaarborgd aan wal in de havenkom. "Mensen blijven hangen in de havenkom. Dat is een goed teken."

Leenfietsen

Bij de eerste ronden waren er louter toeschouwers, maar die werden zeer gemotiveerd om zelf op de fiets te stappen. Janse: "Het leuke is dat we spontane aanmeldingen kregen. We hadden een aantal fietsen beschikbaar en daar werd goed gebruik van gemaakt. Er waren twee boten aan weerszijden om assistentie te verlenen als ze te water raakten." 

Winnaars

In de categorie jeugd werd de eerder genoemde Hero Veraart winnaar, gevolgd door Dries Janse. De eerste plaats bij de volwassenen ging naar Isoura de Bakker, tweede werd Chris van den Berg. Voor Larissa de Bakker, die op de derde plaats eindigde, was er geen 'genade' op de Kade in Steenbergen. Het publiek keek met spanning toe. In de tweede ronde raakte ze tot drie keer toe te water...

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief