Het echtpaar De Koning uit Nieuw-Vossemeer is nog altijd gelukkig met elkaar.
Het echtpaar De Koning uit Nieuw-Vossemeer is nog altijd gelukkig met elkaar. (Foto: Claudia Koole)

Echtpaar De Koning 65 jaar gelukkig getrouwd

NIEUW-VOSSEMEER - Riet de Koning-de Krom (87) en Cor de Koning (88) uit Nieuw-Vossemeer vierden recent hun 65-jarig huwelijk. Hun huwelijksjaren zijn direct gekoppeld aan het huis waarin ze wonen waar ze eveneens 65 jaar woonachtig zijn. Een unicum. Dat er meer uniek is aan dit echtpaar blijkt uit een deel van hun levensverhaal.


"Onze moeders waren vriendinnen", vertelt Riet de Koning. "En het klikte meteen tussen ons." Het echtpaar De Koning is in wezen door hun moeders aan elkaar gekoppeld. Door de bezoekjes die ze aan elkaar brachten, konden ze elkaar zien als jongen en meisje. "Maar ze waren wel heel erg streng hoor", laat Cor de Koning weten. "We mochten zondags met elkaar afspreken, maar als er dan iets gebeurde, mochten we meteen niet meer afspreken."

Afspreken

Wat er dan gebeurde was niet eens zo erg. "Dan waren we gaan wandelen en kwamen we net iets te laat terug, een paar minuten, en moesten we een zondag overslaan. Ook waren we een keer op de fiets naar Breda geweest. We kwamen vijf minuten te laat en mochten een aantal zondagen niet meer afspreken." Het stipt op tijd thuis komen, had ook te maken met de gewoonten en tradities die in de jaren '50 van de vorige eeuw speelden. Riet de Koning: "Er moest iedere avond een rozenhoedje worden gebeden. Mijn moeder zei vaak als ik wegging: niet te lang hoor!"

Watersnoodramp

Sommige tradities heeft het echtpaar De Koning nog aangehouden. "We bidden iedere avond nog voor het eten. Soms gaan we naar de kerk. Eigenlijk alleen bij bijzonderheden." Ze zijn in het jaar 1954 getrouwd, een jaar na de grote Watersnoodramp van 1953. Ook toen zat Riet de Koning een keer in de kerk tijdens hun verkeringstijd. "Zondags was de watersnood en op donderdag ging ik naar de kerk voor de mensen die verdronken waren", vertelt ze. Cor de Koning was die donderdag in Bergen op Zoom op de Markt, maar kwam naar de kerk in Nieuw-Vossemeer waar ze elkaar weer zagen. Ze gingen samen naar de kerkdienst.

Huis

Cor de Koning heeft nog heldere herinneringen aan de Watersnoodramp met het zeewater dat in hun straat meters hoog stond. "Ik ken veel mensen die verdronken zijn", vertelt hij. "Oudere mensen van De Paardenhoek, dat is nu de Nieuw-Vossemeersedijk, zijn toen gevonden. Ik heb verschillende verdronken mensen gezien. Je ziet op dat moment zoveel." Na hun huwelijk in 1954 zijn ze gaan wonen in het huis waar ze nu nog woonachtig zijn. Dat is in de loop der jaren veel opgeknapt en verbouwd. Van de open zolder heeft hij een slaapkamer gemaakt. Een aparte garage voor de auto is erin gemaakt en nog veel meer. Dat moest ook wel in die tijd, want uit het huwelijk van het echtpaar De Koning kwamen drie dochters voort.

Ongeluk

Deze drie dochters zorgden op hun beurt weer voor acht kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. In de tijd dat hun eigen dochters nog klein waren, gebeurde er een groot trauma. Cor de Koning werkte eerst als chauffeur op een tractor. Daarna is hij in de bouw aan de slag gegaan, maar in 1968 ging het mis. Hij raakte arbeidsongeschikt door een ernstig ongeval. "Dat was echt een hele moeilijke tijd", laat Riet de Koning weten. "Ja, we zaten met drie kleine kinderen. Mijn man was onder een vrachtauto terecht gekomen met zijn linkerkant. Hij kon niks meer. Het is een wonder dat hij het heeft overleefd."

Briljant

Deze moeilijke tijd doorstonden ze door de liefde voor elkaar. "We zijn elkaar altijd trouw gebleven. Mijn man is een doorzetter. We hebben altijd de hoop vastgehouden." Dankzij de wilskracht en de inzet van Cor de Koning is hij er bovenop gekomen en heeft hij nog veel kunnen doen voor zijn gezin. Ze zijn regelmatig op vakantie geweest met de kinderen. In Canada woont een zus van Riet de Koning waar ze ook eens naartoe zijn geweest. Hun feest hebben ze gevierd in 't Wagenhuis op Nieuw-Vossemeer. Na dit briljanten huwelijk ligt voor het echtpaar De Koning een platina huwelijk in het verschiet.

Claudia Koole
 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief