Met deze Liberation Tour wordt de bevrijding van eind 1944 als het ware weer tot leven gewekt.
Met deze Liberation Tour wordt de bevrijding van eind 1944 als het ware weer tot leven gewekt. (Foto: Gemeente Steenbergen)

Liberation Tour als eerbetoon aan bevrijders

  Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - Gemeente Steenbergen herdenkt en viert 75 jaar. Komende zaterdag gebeurt dat met een toertocht van ruim 75 historische legervoertuigen door Dinteloord, Steenbergen en Welberg op weg naar Bergen op Zoom. Alle voertuigen, waaronder twee Amerikaanse Shermantanks, dateren uit de Tweede Wereldoorlog. Met deze Liberation Tour wordt de bevrijding van eind 1944 als het ware weer tot leven gewekt.


Burgemeester Ruud van den Belt spreekt van een bijzonder spektakel dat absoluut de moeite waard is. Hij roept iedereen dan ook op om de stoet massaal te komen bekijken. "Zo'n kans krijgen we met z'n allen misschien nooit meer", zegt hij. "Dus hang overal de vlag uit en laat zien hoe blij we zijn dat we hier al zo lang in vrijheid mogen leven."

Herdenkingsceremonies

De indrukwekkende colonne staat letterlijk en figuurlijk stil bij de oorlogsmonumenten langs de route in de gemeente Steenbergen. Om 9.20 uur vindt een korte herdenkingsceremonie bij het bevrijdingsmonument op het Raadhuisplein in Dinteloord plaats. Om 10.00 uur is er een uitgebreidere plechtigheid op het Kerkplein in Steenbergen, waarbij ook de tijdcapsule wordt begraven, die tot stand gekomen is tijdens de scholenestafette in het kader van 75 jaar bevrijding. Vervolgens nemen burgemeester en luitenant-generaal b.d. Emile van Duren uit Steenbergen een defilé af en trekt de stoet verder naar het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg op de Welberg. Daar vindt om 11.00 uur nog een korte herdenkingsceremonie plaats. Vervolgens trekt de Liberation Tour verder naar Bergen op Zoom, waar burgemeester Van den Belt namens de Steenbergse gemeenschap mede het defilé zal afnemen.

Route

Inwoners en belangstellenden kunnen op verschillende plekken langs de route genieten van de historische toertocht. De route start om 09.00 uur bij de Havenweg in Dinteloord en gaat verder naar de Westvoorstraat, Steenbergseweg en Dinteloordseweg. Rond 09.50 uur komt de colonne aan in Steenbergen bij de Nassaulaan, en trekt via de Kruispoort, Grote Kerkstraat, Kaaistraat, Burgemeester van Loonstraat, Molenweg naar de Wipstraat. Rond 11.00 uur trekt de stoet door Welberg, van de Kapelaan Kockstraat naar de Boomdijk en vervolgens via de Canadezenweg, Groenedijk, Welbergsedijk, Corneliusstraat en Kapelaan Kockstraat naar de Hoogstraat, waarna de colonne de gemeente Steenbergen verlaat via de Halsterseweg.

Vlaggetjes
Om het passeren van de stoet feestelijk te begeleiden zijn in Dinteloord, Steenbergen en Welberg zwaaivlaggetjes beschikbaar voor het publiek. De vlaggetjes worden verspreid op de basisscholen in alle kernen, via winkels en supermarkten en de Dorpsraad van Welberg. Op de dag van de toertocht worden de vlaggetjes ook uitgereikt op het Kerkplein in Steenbergen en het Raadhuisplein in Dinteloord.

Verkeersmaatregelen

Voor de veiligheid van de colonne, omwonenden, weggebruikers en publiek zijn door de Gemeente Steenbergen de nodige verkeersmaatregelen getroffen. Die gaan gepaard met verschillende wegafsluitingen. Zo zijn in Dinteloord de Sasdijk en Havenweg afgesloten van circa 08.00 uur tot 09.30 uur. Hiernaast zijn Westvoorstraat, Oostwestvoorstraat en Raadhuisplein afgesloten van ongeveer 07.00 uur tot 10.00 uur. Ook in Steenbergen zijn er wegafsluitingen. De Nassaulaan en Kruispoort zijn niet voor verkeer toegankelijk van circa 09.15 uur tot 10.30 uur. Verder zijn het Kerkplein, de Grote Kerkstraat, Kaaistraat en Blauwstraat afgesloten van ongeveer 07.00 uur tot 11.15 uur. Voor Welberg ten slotte geldt dat de Kapelaan Kockstraat en Boomdijk zijn afgesloten van circa 10.30 uur tot 12.00 uur.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief