Twee meisjes legden een krans neer bij het monument.
Twee meisjes legden een krans neer bij het monument. (Foto: Will Rombouts )

Indrukwekkende herdenking bevrijding Steenbergen en Welberg

  Algemeen,Nieuws

STEENBERGEN - In Steenbergen en Welberg is zaterdag de bevrijding van deze plaatsen tijdens de Tweede Wereldsoorlog herdacht. Hierbij waren ruim honderd Canadese gasten present.


Deze maand is het 75 jaar geleden dat West-Brabant werd bevrijd in de Slag om de Schelde, die van cruciale betekenis is geweest voor de bevrijding van Nederland. Het laatste, zware gevecht in het Brabantse deel van deze slag, vond plaats in de gemeente Steenbergen, vooral bij Welberg.

Canadese gasten

De Gemeente Steenbergen ontving zaterdag ruim honderd Canadese gasten van het South Alberta Light Horse Regiment, dat zwaar heeft gevochten bij Welberg. Zij kregen onder meer een rondwandeling door de stad en een lunch in de Gummaruskerk aangeboden. Gekleed in originele Canadese en Duitse uniformen uit de Tweede Wereldoorlog speelden twee re-enactment groepen een aantal scènes na uit de oorlog. Daarmee gaven zij een inkijkje in het leven van de soldaten in die tijd. Harmonie Wachtpost 13 XXL verzorgde op diverse plaatsen optredens.In Welberg droeg de dorpsraad 's middags symbolisch het klaproosviaduct over aan de Canadese bevrijders. Aansluitend vond de officiële herdenking bij het bevrijdingsmonument de Klok aan de Canadezenweg plaats. Het programma sloot af met een voor iedereen toegankelijke Meet & Greet met de Canadese Gasten in het centrum van Welberg, met live muziek, dans, theater, presentaties, films en lezingen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES