De meeste kinderen zien het wel zitten om prins te worden
De meeste kinderen zien het wel zitten om prins te worden

Prins Strienius zoekt nieuw jeugdgevolg

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Het jeugdgevolg van Steenbergen kent dit jaar weer veel vacatures en daarom is het gevolg van Strienestad onder leiding van Prins Strienius V woensdag langs verschillende basisscholen getrokken om te zoeken naar geschikte kandidaten in de groepen vijf tot en met zeven. "Bietboerkes en Meerminnekes, wat vinden wij het leuk dat we hier mogen zijn!", begon Dennis Vermeulen (Prins Strienius V).

Samen met zijn Nar, Deftige Flodder, Jan Oorlog en Mussenkoning bracht hij een bezoekje aan basisscholen de Maria Regina, Gummarus, Nieuwe Veste en Pius X. "Dit is jullie eerste week op school en meteen in die eerste week mogen wij al langskomen. Dat lijkt misschien een beetje gek, maar carnaval valt dit jaar heel vroeg en dat betekent dus ook dat het Snorrekusbal al snel plaats gaat vinden."

Enthousiasme

Yes! Klinkt het meteen in het klaslokaal. Want tijdens het Snorrekusbal wordt ook bekend gemaakt welke kinderen dit jaar in het jeugdgevolg mogen plaatsnemen. Rick van der Linden, Siep van der Pligt en Evy Luijsterburg hebben vorig jaar afscheid genomen en daardoor zijn er drie vacatures te vervullen. "We zoeken een nieuwe deftige flodder, een prinsje én een Jantje Oorlog." Uit alle kinderen die zich aanmelden gaat Stichting Karnaval Steenbergen een keuze maken. "We hebben eigenlijk ieder jaar te veel aanmeldingen", stelt Elien Wennekers (Penningmeester SKS). "We krijgen meestal zo'n veertig aanmeldingen, terwijl we maar drie plaatsen te vergeven hebben." Er wordt bewust gekozen om alleen te kiezen voor kinderen uit de klassen 5 tot en met 7. "De kinderen van groep 4 zijn hier echt nog te jong voor en de kinderen van groep 8 stromen vaak door naar de middelbare en hebben dan geen tijd of zin meer om in het jeugdgevolg plaats te nemen."

Hoeden passen
De animo voor het jeugdgevolg is in groep 7 van de Gummarusschool in ieder geval hoog, dat blijkt ook in het klaslokaal. "Wie denkt er: dat is wel iets voor mij?", vraagt de prins. Meteen schieten de vingers omhoog. Alle kinderen mogen de hoeden passen die bij de functies horen. "Kan een meisje ook een prins worden", vraagt één van de kinderen. "Goede vraag, maar nee dit jaar zoeken we echt een prins. Vorig jaar hebben we een leutvrouwke gekozen die aan de prins zijn zijde staat." De meiden kunnen dit jaar wel gekozen worden tot deftige flodder in het jeugdgevolg. "Volgend jaar maken de meiden meer kans, want dan worden de nieuwe nar, leutvrouwke en Mussenkoninkje gekozen. Het leutvrouwke is sowieso een vrouw en de nar kan ook een meisje zijn."

Verantwoordelijkheid

Wie plaats mag nemen in het jeugdgevolg staat een druk programma te wachten. Drie weken lang (van het Snorrekusbal tot het verbranden van de kleine mus op de dinsdagavond) worden de kinderen verwacht het 'grote' gevolg bij te staan. "Je gaat in die periode naar een heleboel kinderbals, je bezoekt alle basisscholen van Steenbergen, De Heen en Welberg en je gaat op bezoek bij de buitenschoolse opvang." Daarnaast zijn er nog de optochten van De Heen, Welberg en Steenbergen waar het jeugdgevolg verwacht wordt, de kinderoptocht en de kinderen doen mee in het Spel op de Mart. "En als lid van het Jeugdgevolg sla je uiteraard ook geen polonaise over."

Snorrekusbal
Wie uiteindelijk het gevolg bij mag staan in zijn functie van het jeugdgevolg zal blijken tijdens het Snorrekusbal dat 21 januari gehouden wordt in Café De Joosse. "We hebben voor jullie allemaal een snor. Die kan je zelf in elkaar knutselen, zodat je een snor kan dragen op het bal." Normaal kreeg alleen diegene met de mooiste snor een prijs, maar dit jaar krijgt iedereen die een snor draagt een lekkere snoepzak. "Wat is eigenlijk het thema?", wil één van de kinderen nog weten. "De Leut ken d'ier gin grèènze!"

Aanmelden

Kinderen die zich op willen geven voor een plaatsje in het jeugdgevolg kunnen het formulier dat zij uitgereikt hebben gekregen inleveren of ze kunnen zich online inschrijven via de website www.sks-steenbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief