Afbeelding

CDA wil betere overgang binnen pleegzorg

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De lokale CDA-fractie vraagt de gemeente Steenbergen om de leeftijd voor pleegzorg te verlengen tot 21 jaar. "De overgang van 18- naar 18+ in de jeugdzorg vindt het CDA al langere tijd voor verbetering vatbaar. Dat geldt zeker ook voor de pleegzorg", aldus fractievoorzitter Jeroen Weerdenburg.

Volgens het CDA komt het regelmatig voor dat jongeren op hun achttiende het pleeggezin moeten verlaten en daardoor opnieuw in de problemen komen. "Wij vinden het zeer belangrijk dat pleegkinderen een veilig en stabiel thuis hebben, ook als ze 18 zijn."

Keuzes

Het CDA stelt dan ook dat jongeren niet opeens volwassen zijn als de kalender vertelt dat ze achttien jaar zijn geworden, toch worden ze vanaf dat moment geacht hun eigen volwassen keuzes te maken. Keuzes over wonen, opleiding, inkomen, werk, zorg en ondersteuning. "De meeste jongeren kunnen nog jaren na hun achttiende verjaardag terugvallen op hun ouders, maar dat geldt vaak niet voor pleegkinderen."

Verlengen

Sinds de decentralisatie van de Jeugdwet hebben gemeenten volgens het CDA de mogelijkheid om de leeftijd voor pleegzorg te verlengen. CDA Steenbergen wil daarom weten of de gemeente daar al gebruik van heeft gemaakt en hoe de ervaringen zijn die de gemeente hiermee heeft opgedaan. Ook wil het CDA weten hoeveel jongeren van zeventien jaar er momenteel in de pleegzorg zitten in Steenbergen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief