Afbeelding
Foto: Leo Adriaansen

'Zonder boer geen voer' te zien in Jumbo

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Wethouder Cor van Geel heeft dinsdag 6 februari de rondreizende tentoonstelling 'Zonder boer geen voer' geopend. De expositie is te zien in de Jumbo in Steenbergen. Tot op heden is het nog niet voorgekomen dat 'Zonder boer geen voer' in een supermarkt te bezichtigen was en dat is vrij opmerkelijk, aangezien het over ons voedsel gaat.

Bezoekers van de Jumbo kunnen tot en met 5 maart tijdens het doen van hun boodschappen een kijkje nemen in de geschiedenis van de West-Brabantse voedselproductie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zeven verschillende 'lees-, kijk-en doe-kisten'. Zij vertellen in chronologische volgorde hoe voedsel door de eeuwen heen geproduceerd is. Boeren waren eerst zelfvoorzienend, maar kwamen tijdens de Romeinse Tijd en de Vroege-en Late Middeleeuwen in dienst van anderen te staan. Daarnaast wordt er ingegaan op de huidige manier van produceren. ''Een supermarkt is om die reden een meer dan passend decor voor het verhaal over landbouw en voedsel door de eeuwen heen'', stelt wethouder van Geel. De kisten laten ook zien met welke werktuigen er door de afgelopen eeuwen werd gewerkt. Omdat de expositie een lokaal verhaal vertelt, zijn deze attributen allemaal afkomstig uit de regio.

Supermarkt
Het doel van de tentoonstelling is om de lokale boerengeschiedenis en het lokale archeologische-en historische onderzoek wat heeft plaatsgevonden meer bekendheid te geven. Het boerenbestaan is een belangrijk onderdeel van de samenleving. Met de voorstelling wordt bovendien aangetoond dat het platteland en de stad niet zonder elkaar kunnen. Al op verschillende plekken in West-Brabant is de tentoonstelling te zien geweest. Zo was de expositie bijvoorbeeld al eerder te bewonderen in tuincentrum De Bosrand uit Zundert, het overdekte winkelcentrum van Etten-Leur en boerderij De Wolfslaar uit Breda. Een supermarkt is echter nog nooit het decor geweest van 'Zonder boer geen voer'. ''In een supermarkt komen meer mensen dan ooit in aanraking met dit bijzondere verhaal. Daarom is de Jumbo gekozen als plaats waar de tentoonstelling te zien is'', aldus wethouder Cor van Geel.

Ontstaan tentoonstelling
De expositie is ontstaan door het gemeenschappelijke dat archeologen en boeren hebben: ze maken allebei gebruik van de bodem. Door de geschiedenis van de voedselproductie met een lokale insteek in beeld te brengen, hoopt men dat er meer begrip voor en interesse in elkaars bezigheden ontstaat. De eerste tentoonstelling vond in 2012 in opdracht van de gemeente Oss, het stadsarchief Oss en de Leidse universiteit, plaats. Vervolgens heeft het verhaal over de vroegere voedselproductie zich in 2016 naar West-Brabant verplaatst, waar het voor 2,5 jaar te zien is. Voor meer informatie over het project kunnen geïnteresseerden terecht op www.zonderboergeenvoer.nl. 

TEKST MARIJN RIEMENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief