Afbeelding

Column Ruud van den Belt: Zo'ne goeie hebben wij nog niet gehad

Door: Remko Vermunt Algemeen,Bedrijvig Nieuws Column Burgemeester

De vrolijke deuntjes klinken nog na in m'n oren, maar het is helaas alweer gedaan met de pret. Carnaval 2018 is de geschiedenisboeken ingegaan, maar heeft ongetwijfeld veel leutige herinneringen opgeleverd, waar we op z'n minst weer een jaar op kunnen teren.

Ik heb er in ieder geval ontzettend van genoten en ik hoop u ook. Op welke manier dan ook. Van top tot teen verkleed, met de armen omhoog, dweilend van café naar café. Of wat ingetogener, langs de kant van de optocht, genietend van de feestende menigte. Maakt niet uit hoe, want juist met carnaval mag iedereen zichzelf zijn.

Van oudsher – en dan praat ik al over duizenden jaren terug – werden de rollen zelfs finaal omgedraaid in deze tijd van het jaar. Droegen hoogwaardigheidsbekleders de macht daadwerkelijk over aan hun 'onderdanen'. Gelukkig liggen de machtsverhouding tegenwoordig sowieso heel anders, maar zodoende krijgen de carnavalsprinsen nu nog altijd de sleutel van hun stad of dorp overhandigd van de burgemeester.

Carnaval staat bol van de tradities, maar beweegt ook met de tijd mee, zo zie ik in onze gemeenschap. Met als belangrijkste doel, dat iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om het feest mee te vieren. Niemand wordt vergeten. Kinderen krijgen de leut met de paplepel ingegoten, scholen worden bezocht, mensen met een beperking niet vergeten, zieken en ouderen krijgen hoogstpersoonlijk bezoek van de prinsen en hun gevolg.

Jong en oud zijn met elkaar verbonden, ook in dweilbandjes en bouwclubs. Samen muziek maken of een mooie wagen bouwen; het zijn onmisbare elementen in onze samenleving. Er waren dus redenen te over voor mij als burgervader en heel het gemeentebestuur, om namens onze gemeenschap een grote veer te steken op de hoed van de carnavalsorganisaties in al onze kernen. Om onze waardering uit te spreken voor de enorme bergen werk die zoveel vrijwilligers heel het jaar door verzetten, om het anderen in de carnavalstijd naar de zin te maken. Om eenheid te smeden, waar individualiteit wel eens de overhand dreigt te krijgen.

Het was me dan ook een waar genoegen, om tijdens de Burrieborrel vier Herauten uit te mogen reiken. Bij deze feliciteer ik de Stichting Carnaval De Heen, Stichting Kruislands Karnaval, Stichting Karnaval Steenbergen en Carnavalsvereniging 't Vosse-ol nogmaals met deze gemeentelijke onderscheiding. Zo'ne goeie hebben wij nog niet gehad en ga zo door!

Gegroet,
Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief