Afbeelding

Steenbergen wil maatwerk voor kinderen in pleegzorg

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen is samen met omliggende gemeenten in gesprek om te bekijken of de leeftijdsgrens bij pleegzorg verhoogd kan worden naar 21 of misschien wel 23 jaar.

Volgens Jeroen Weerdenburg (CDA) is de overgang van 18- naar 18+ in de jeugdzorg al langere tijd voor verbetering vatbaar. "Jongeren zijn niet opeens volwassen als de kalender vertelt dat ze 18 jaar zijn geworden." Gemeenten hebben daarom de mogelijkheid om pleegzorg te verlengen na de achttiende verjaardag. In de gemeente Steenbergen is daar sinds november 2015 nog geen sprake van geweest.

"We hebben binnen de gemeente Steenbergen tot nu toe geen gebruik hoeven te maken van de verlengde jeugdwet om jeugdigen na hun achtiende in pleegzorg te houden. De jeugdigen die achttien werden zijn op verschillende andere manieren voorbereid en ondersteund. Verlening van pleegzorg tot 23 jaar was niet de beste oplossing voor de jeugdigde."

Op dit moment zitten slechts drie personen van zeventien jaar in pleegzorg in de gemeente Steenbergen. "Er zijn daarmee al gesprekken gevoerd hoe we omgaan met de ondersteuning wanneer deze achttien worden." De gemeente deelt de mening dat goed gekeken moet worden of een jeugdige op 18-jarige leeftijd al gereed is om zelfstandig te werken. "Wat ons betreft is dit echt per individu verschillend, de verlengde jeugdwet biedt de mogelijkheid tot maatwerk."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief