De kinderen van Maria Regina zijn blij met de komst van de levensbomen FOTO REMKO VERMUNT
De kinderen van Maria Regina zijn blij met de komst van de levensbomen FOTO REMKO VERMUNT

Drie bomen verhuizen van Breda naar Steenbergen

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Kinderen van de Maria Reginaschool hebben vrijdag rond het middaguur samen met wethouder Cors Zijlmans drie bomen van de gemeente Breda in ontvangst mogen nemen. De drie platanen zijn afkomstig uit de Spoorstraat in Breda, maar moesten daar weg. Een bomenmakelaar heeft ervoor gezorgd dat de bomen niet zijn gekapt, in plaats daarvan zijn ze gedoneerd aan de gemeente Steenbergen die juist op zoek was naar een paar mooie bomen.

De drie bomen werden in Breda op een dieplader gelegd en twee daarvan kwamen een paar uur later aan op de Oost-Groeneweg in Steenbergen. "We hebben de drie mooiste uitgezocht en gekregen", aldus de opgetogen Steenbergse wethouder Cors Zijlmans. Maar, omdat de bomen zo lang zijn konden ze niet alle drie tegelijk vervoerd worden. Daarom werden eerst twee bomen overgebracht en een paar uur laten kwam de derde boom. De Oost-Groeneweg is overigens niet het eindstation voor deze bomen. De bomen worden eerst twee jaar opgekuild. "Dan verhuizen ze naar het gebied waar ze uiteindelijk moeten komen, de avonturentuin die we gaan maken in de nieuwbouwwijk Buiten de Veste", vertelt Zijlmans.

Zentuin

Al in september 2016 ontstond bij medewerkers van brede school 'Het Podium' het idee om een ontmoetingsplek te realiseren in deze nieuwe wijk. Zowel kinderen als buurtbewoners mochten tijdens actieve workshops en bijeenkomsten meedenken over dit plan, met als eindresultaat het buurtcultuurproject 't Avontuur van Buiten de Veste. "Het ontwerp bevat een natuurlijke speeltuin, een verblijfplaats, een podium en een zentuin", aldus de gemeente Steenbergen. In de zentuin zou in eerste instantie één levensboom komen te staan. De gemeente Steenbergen ging daarom bij een bomenmakelaar op zoek naar een echte oude levensboom. Maar, dat werden er dus uiteindelijk drie. "Deze bomen hebben een geschiedenis van vijftig jaar. En er staat iets bij de avonturentuin, de rest kun je er omheen bouwen. Daar zijn we hartstikke blij mee." Dat de kinderen blij zijn met de bomen, bleek al meteen bij aankomst. Meteen werd er in de bomen geklauterd, terwijl ze nog op de diepladers lagen. Dat is dan ook meteen de reden voor de gemeente om dit soort oude bomen over te nemen. "Als je nieuwe, jonge bomen aanschaft dan krijg je een klein dun boompje en daar kan je niets mee."

Bomenmakelaar

Volgens bomenmakelaar Jasper Putten zijn er weleens eerder bomen verhuisd binnen gemeenten, maar nog nooit tussen twee gemeenten. "Het is vreemd dat dit nog niet eerder is gebeurd. Je ziet bij iedereen die hierbij betrokken is het enthousiasme." Zo ook bij de Bredase wethouder Boaz Adank die blij is dat deze gezonde bomen behouden blijven. De gemeente Breda heeft dan ook aangegeven geen vergoeding te willen hebben voor de bomen. Daardoor hoeft de gemeente Steenbergen alleen de transportkosten te betalen. Wat de gemeente Steenbergen precies moest betalen voor dat transport wil de wethouder niet zeggen, maar het is in ieder geval minder dan wanneer je nieuwe bomen bij een kweker moet kopen. "Het is mooi dat niet iedere boom zomaar wordt omgezaagd, maar dat onderzocht wordt of ze niet kunnen worden verplaatst." Dat kan overigens niet met elke boom. "In verband met de drukte van kabels en leidingen in de grond."

Ecosysteem

Putter geeft aan dat het verhuizen van de bomen economisch rendabel is. "Deze bomen zijn veertig jaar onderhouden door de gemeente en hebben al een heel ecosysteem, bij bomen die bij een kweker vandaan komen hebben dat nog niet. En die moeten ook worden verhuisd met een kraan."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief