Niet alleen aan de tafels werd druk gepraat over het fort, de voorbeelden aan de wanden gaven ook volop stof tot discussie en overleg. FOTO TINEKE FESKENS
Niet alleen aan de tafels werd druk gepraat over het fort, de voorbeelden aan de wanden gaven ook volop stof tot discussie en overleg. FOTO TINEKE FESKENS Foto: Tineke Feskens

Fort Henricus brengt Steenbergen in beweging

Door: Remko Vermunt Algemeen

STEENBERGEN - Het was druk, maandagavond in het gemeentehuis. Een flink aantal inwoners, leden van verenigingen, en andere belangstellenden hadden gehoor gegeven aan de oproep van projectgroep Fort Henricus om ideeën aan te leveren voor de herontwikkeling van het Fort. Alle ideeën waren welkom, geen plan was te gek. De ideeën werden letterlijk in beeld gebracht.


Bij veel inwoners van Steenbergen is Fort Henricus wel bekend van naam, maar verder voelt men zich niet echt betrokken. Nu het Fort weer in volle glorie wordt hersteld biedt dit volgens de projectgroep kansen om er "een fijne plek van te maken voor alle bezoekers". Daarbij hebben ze natuurlijk wel de hulp nodig van de inwoners. Al in 2007 is begonnen met het herstellen van Fort-Henricus. Helaas gooide ook hier de crisis roet in het eten en kwam de ontwikkeling op een laag pitje te staan. Nu de economie weer aantrekt zijn ook de werkzaamheden weer in volle gang. De projectgroep, gevormd door medewerkers van de gemeente, Natuurmonumenten, Brabantse Delta én de provincie, willen het fort in ere herstellen.

Plakboek
"De historische waarde en strategische ligging van het Fort verdient de belangstelling van de lokale bevolking. " Aan het woord is Thijs Witjes van Waterpoort. "Door mensen hun eigen ideeën te laten uitspreken een erover met elkaar in discussie te gaan hopen we het gebied de inrichting te geven die het verdient. Een plaats waar heel Steenbergen zich thuis voelt. En een plaats die iedereen weet te vinden." Aan de wand hangen al een aantal voorbeelden die in een "plakboek" zijn uitgewerkt. Het plakboek is digitaal in te zien op waterpoortwerkt.nl/plakboek-fort- henricus. Alle ideeën van maandagavond worden eraan toegevoegd. Zelfs ideeën die in de komende weken nog worden aangeleverd zullen in de planvorming meegenomen worden. Tot ongeveer half mei kunnen ideeën of behoeften digitaal worden aangeleverd. Daarna gaat de projectgroep alle plannen beoordelen. Ondernemers en andere partijen zullen worden uitgenodigd deel te nemen om de uitvoering van het definitieve plan uit te werken. In het najaar zal bekend worden gemaakt hoe het fort eruit gaat zien.

Discussie
Aan vijf verschillende tafels stonden groepen mensen te praten, discussiëren en ideeën uit te wisselen. Aan iedere tafel maakte een cartoonist een impressie van wat werd bedacht. Wandelroutes, fietspaden met laadpunt voor de E-bikes stonde vaak bovenaan het verlanglijstje. Maar ook een gelegenheid voor horeca of een evenemententent waar muziekfestivals in gehouden kunnen worden werd vaak genoemd. Een gebied waar klein vee vrij kan grazen en een grote speeltuin pakte op tekening ook goed uit. Een camping of vakantiepark kon niet iedereen waarderen.

Ophaalbrug
Waar men het bijna allemaal over eens was is dat het fort zijn uitstraling moet behouden. Een vesting omringd door grachten. In het midden een open plek, al dan niet met bebouwing en een ophaal brug die 's avonds omhoog kan. Om vernielingen te voorkomen. Fort-Henricus maakt deel uit van de Zuiderwaterlinie, is aangelegd in 1626 en sinds 1816 buiten gebruik gesteld. De contouren van het fort zijn, gelijk aan de contouren van onder andere Willemstad én de stad Steenbergen vanuit de lucht prachtig te zien. Met de inrichting van het fort hopen alle betrokken partijen dit stuk historie voorgoed te behouden.

BIJDRAGE TINEKE FESKENS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief