Wethouder Cor van Geel opende het Taalhuis door het woord te spellen op een taalplankje FOTO REMKO VERMUNT
Wethouder Cor van Geel opende het Taalhuis door het woord te spellen op een taalplankje FOTO REMKO VERMUNT

Taalhuis helpt mensen bij dagelijkse problemen

Door: Remko Vermunt Actueel

STEENBERGEN - Met het spellen van het woord 'Taalhuis' op een ouderwets taalplankje heeft wethouder Cor van Geel afgelopen maandag het Taalhuis officieel geopend. Iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur wordt er spreekuur gehouden aan de Fabrieksdijk 6 in Steenbergen om laaggeletterden verder op weg te helpen. Professionals en vrijwilligers trekken hierin samen op, om de doelgroep zo laagdrempelig mogelijk te helpen met de Nederlandse taal.

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders ervaren dagelijks problemen, omdat zij de taal niet helemaal machtig zijn. Uit onderzoek blijkt dat het in de gemeente Steenbergen gaat om ongeveer drieduizend mensen die moeite hebben met het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een bijsluiter van medicijnen, het aanvragen van huursubsidie of je belastingaangifte doorgeven. "En op dit moment bereiken we van die drieduizend laaggeletterden ongeveer veertig mensen", vertelt Ernestine Schipper van stichting Lezen & Schrijven.

Blinde vink

Volgens ervaringsdeskundige Leo Dietvorst zit het 'm vooral in de kleine dingen. Bijvoorbeeld het bestellen van vlees bij een slager. "Een sla vink of blinde vink was voor mij het makkelijkst om te bestellen", legt hij uit. Het reizen met het openbaar vervoer was eveneens een onmogelijke taak. "Ik kon die borden niet lezen, dus ik had geen idee welke bus of trein ik moest nemen." Leo Dietvorst heeft daarom, op aanraden van twee vrienden, hulp gezocht. En, hoewel hij de zestig al is gepasseerd, gaat hij al ruim acht jaar naar school om zijn taal bij te spijkeren. "Ik ben mijn vrienden nog iedere dag dankbaar", zegt hij met geëmotioneerde stem. Met de komst van het Taalhuis in Steenbergen, hoopt de gemeente meer laaggeletterden zoals Leo te kunnen helpen.

Onmisbaar

"Want, eindelijk is het zo ver", stelde Ernestine Schipper. "We hebben er achter de schermen hard aan gewerkt." En dat kan wethouder Cor van Geel alleen maar beamen: "In mijn vorige raadsperiode heb ik me al hard gemaakt voor een Taalhuis, maar toen kregen we het niet van de grond. Ik ben blij dat het nu, in mijn laatste week als wethouder, toch is gelukt." Wethouder Van Geel is van mening dat taal onmisbaar is om mee te kunnen doen in een gemeente. "En we willen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen in onze gemeente."

Doorverwijzing

Binnen het Taalhuis wordt samengewerkt door verschillende partijen, waaronder WijZijn, de bibliotheek en het ROC West-Brabant. De opening vond daarnaast plaats onder het toeziend oog van tientallen professionals die allemaal betrokken zijn bij het sociaal domein. In het ideale scenario gaan zij laaggeletterden doorverwijzen naar het Taalhuis. "We hebben er allemaal wel eens me te maken, maar vaak heerst er een gevoel van schaamte bij deze mensen", vertelt Schipper. "Ze hebben ook allemaal een excuus bedacht, zodat het niet opvalt dat ze niet kunnen lezen of schrijven. Ze nemen formulieren mee naar huis om er even rustig voor te kunnen zitten of ze vertellen dat ze hun leesbril vergeten zijn."

Binnenlopen

Om zoveel mogelijk laaggeletterden te bereiken heeft wethouder Cor van Geel in ieder geval een rondje gemaakt langs alle huisartsen. "Zij komen deze mensen tegen, maar daarnaast willen we ook andere partijen aanspreken zoals verenigingen. We moeten met z'n allen moeite doen om deze mensen te vinden, zodat we ze kunnen helpen." Laaggeletterden die zelf hulp vragen, kunnen gewoon binnenlopen bij Vraagwijzer. Daar worden ze doorverwezen naar het Taalhuis. "Het is niet zo dat ze bij ons binnen komen lopen en dat we meteen met een taalles starten", legt de taalhuiscoördinator uit. "Wij hebben een adviserende én doorverwijzende rol."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief