Wethouder Wilma Baartmans presenteert samen met architect Ernst Joosten en projectontwikkelaar Lars Paantjens de eerste plannen voor het Hof van Engelbrecht
Wethouder Wilma Baartmans presenteert samen met architect Ernst Joosten en projectontwikkelaar Lars Paantjens de eerste plannen voor het Hof van Engelbrecht (Foto: Claudia Koole)

Kruisland krijgt er een Hof bij in 2020

KRUISLAND - Na het wat oudere Roemrijkhof en het nog aan te leggen Hof van Kruisland komt er nu een derde Hof bij, genaamd het Hof van Engelbrecht. Het dorpje Kruisland binnen gemeente Steenbergen wordt opgefrist met nog meer levensbestendige woningen. De eerste tekeningen van Ernst Architect en Sprangers Vastgoedontwikkeling werden gepresenteerd in zaal Koch te Kruisland. De grote loodsen die er staan, maken plaats voor acht woningen.


"De woningen worden gasloos", vertelt architect Ernst Joosten. "Dat moet ook volgens het beleid van de gemeente", vult wethouder Wilma Baartmans aan. Duurzaamheid is geen modewoord meer, maar een term met daadkracht. Dat blijkt uit de wijze waarop nieuwe woningen worden gebouwd. De grote loodsen aan de 1e Boutweg in Kruisland gaan plaatsmaken voor maar liefst acht nieuwe woningen. Zes woningen zijn ontworpen door Ernst Joosten van Ernst Architect samen met Sprangers Vastgoedontwikkeling. De andere twee woningen worden door een andere architect ontworpen in opdracht van de huidige eigenaar van de loodsen.

Loodsen

Een bekend en vertrouwd beeld in Kruisland verdwijnt. Reeds in 1950 werd de eerste steen gelegd door de huidige eigenaar van de loodsen. In 1952 waren alleen de loodsen zichtbaar op een groot stuk terrein in Kruisland. Dat veranderde successievelijk aangezien steeds meer woningen eromheen werden gebouwd. En zo werden de loodsen ingesloten die in 2019 zullen worden gesloopt en plaatsmaken voor acht families die de nieuwe woningen, waarvan de meeste levensloopbestendig zullen zijn, gaan betrekken.

Prijs

In de praktijk zullen er vier vrijstaande woningen en twee twee-onder-een-kap woningen verrijzen. Twee vrijstaande en twee twee-onder-een-kap, als vier woningen, gaan via de projectontwikkelaar die de woningen aanbiedt met de slogan: 'Weids wonen op een plek met een dorps karakter'. Dat weids geldt pas als het Hof van Engelbrecht wordt uitgelopen via de Graaf Engelbrechtstraat. Het dorps karakter is een feit gelet op de samenhang onder bewoners die groot is. Over de prijzen wordt niet duidelijk gesproken. "Dat is over een jaar pas bekend", zegt Lars Paantjens van Sprangers Vastgoedontwikkeling. "De prijzen zullen tussen 250.000 en 300.000 euro liggen, maar is afhankelijk van de afwerking. Er komt veel kijken bij woningen die duurzaam gemaakt worden waarbij gasloos wonen met warmtepompen en zonnepanelen gerealiseerd wordt. Deze woningen kunnen ook een upgrade krijgen naar '0 op de meter' woningen in de toekomst. Het zijn nu nog maar de eerste schetsen die worden getoond."

Omwonenden

De animo voor de woningen blijkt groot gezien de opkomst in Zaal Koch met zo'n 80 mensen. "Het is een opfrisser voor Kruisland", laat wethouder Baartmans weten die Bouwen en Wonen in haar portefeuille heeft en blij is met de hoeveelheid geïnteresseerden. Maar een deel van de opkomst bestaat uit de omwonenden die een uitnodiging hebben ontvangen. Eén van die omwonenden maakt zich zorgen over zijn garage uitrit. Met de nieuwe aanleg van het Hof van Engelbrecht komt wellicht zijn parkeermogelijkheid in gevaar, zeker omdat hij plannen heeft om een grotere auto aan te schaffen in de nabije toekomst. Er waren tevens vragen over het huidige asbest in de oude loodsen die gesloopt gaan worden. Aanwezige ambtenaren verzekeren: alle vragen worden gebundeld en teruggekoppeld.

2020

Dit najaar 2018 zal het Hof van Engelbrecht in de raad komen. In het eerste kwartaal van 2019 staat de sloop van de loodsen gepland en later in dat jaar start de bouw van de woningen. "Eind 2020 zal een en ander wel klaar zijn", schat architect Ernst Joosten in. Op de website van Sprangers Vastgoedontwikkeling kan alvast de projectsite bezocht worden voor inschrijving op het 'kleinschalig woningbouwproject aan de rand van het dorp' waarbij de zichtbepalende loodsen in Kruisland op termijn de geschiedenisboeken ingaan.

l

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief